Saifa Al Islama so prijeli novembra leta 2011. Foto: Reuters
Saifa Al Islama so prijeli novembra leta 2011. Foto: Reuters

ICC mu želi soditi zaradi zločinov proti človečnosti med nasilno zadušitvijo protirežimskih protestov, ki so leta 2011 z oblasti odnesli njegovega očeta. "Sodišče je ugotovilo, da ni bilo v zadostni meri dokazano, da libijska preiskava pokriva isti primer, kot ga ICC," so sporočili s sodišča.

ICC, ki ima mandat Varnostnega sveta ZN za preiskavo libijskega konflikta, je junija 2011 izdalo nalog za aretacijo zdaj 40-letnega Saifa, njegovega, zdaj že pokojnega očeta ter zloglasnega vodjo libijske obveščevalne službe Abdulaha Al Senusija.

Vendar pa je nastal spor z novimi libijskimi oblastmi, kje naj Saifu sodijo, potem ko so ga novembra 2011 prijeli blizu mesta Zintan na zahodu Libije, kjer je še vedno zaprt. Tudi Libija mu namreč želi soditi za zločine.

Libija je maja lani na ICC naslovila uradno zahtevo, naj razveljavi nalog za aretacijo Saifa in opusti primer proti njemu. Libija se je v zahtevi med drugim sklicevala na pristojnost ICC-ja, ki dopolnjuje nacionalna sodišča in lahko deluje le v primeru, ko države podpisnice Rimskega statuta ne želijo ali ne morejo izvesti postopka.

Takrat je ICC sporočil, da bo zahtevo za izročitev Saifa preložil do odločitve glede zahteve Libije.