Havija je od začetka oktobra znova v rokah iraških sil. Foto: EPA
Havija je od začetka oktobra znova v rokah iraških sil. Foto: EPA

Guverner pokrajine Kirkuk Rakan Said je povedal, da so množično grobišče našli v letalskem oporišču v bližini mesta. Po njegovih besedah so oporišče skrajneži IS-ja uporabljali za območje usmrtitev. Nekatere žrtve so bile v civilnih oblačilih, nekatere pa so imele oblačila, ki so jih džihadistični borci oblekli obsojenim na smrt, poroča BBC.

Številna grobišča na osvobojenih ozemljih
Kot je dejal general iraške vojske Mortada Al Luvaibi, so mesto grobišča našli po pričevanjih tamkajšnjih prebivalcev, ki so videli pripadnike IS-ja, ko so na območje vozili zapornike in jih nato postrelili. Havija leži približno 240 kilometrov severno od Bagdada. Na začetku oktobra je bilo mesto osvobojeno iz rok IS-ja, ki ga je zavzel leta 2013. Pred okupacijo Islamske države je imelo okoli 100.000 prebivalcev.

Na območjih, ki so bila nekoč pod nadzorom skrajne džihadistične skupine, so že predtem našli številna množična grobišča. Lani je Associated Press objavil raziskavo o množičnih grobiščih, kjer je bilo predstavljenih 72 takšnih krajev, v katerih naj bi bilo do 15.000 trupel.

Ofenziva za dokončni poraz IS-ja v Iraku
Medtem je iraška vojska na zahodu države začela ofenzivo za zavzetje enega od zadnjih območji pod nadzorom IS-ja, kraja Rava, ki leži v dolini reke Evfrat. V napadu sodelujeta dve iraški pehotni diviziji, sunitske milice in vojaška letala. Osvoboditev Rave bi pomenilo zadnji udarec IS-ju v Iraku, hkrati pa tudi usodni udarec skupini, ki je 29. junija leta 2014 po zavzetju obsežnega ozemlja v Iraku in Siriji razglasila kalifat.

Po navedbah koalicije proti IS-ju, na čelu katere so ZDA, je skrajna skupina izgubila že 96 odstotkov ozemlja, ki je bilo nekdaj pod njenim nadzorom. Skrajneži nadzorujejo le še nekaj puščavskih območij na meji med Irakom in Sirijo.