Nobelovka za mir Širin Ebadi je ena izmed številnih, ki poziva k izpustitvi odvetnice. Foto: EPA
Nobelovka za mir Širin Ebadi je ena izmed številnih, ki poziva k izpustitvi odvetnice. Foto: EPA

Poleg tega je dobila še 20-letno prepoved opravljanja dela kot odvetnica, prav toliko časa pa tudi ne sme zapustiti države, poroča BBC.
Sotoudehovo so aretirali septembra in jo obtožili delovanja proti nacionalni varnosti.
Mednarodna kampanja za človekove pravice v Iranu (ICHRI) s sedežem v New Yorku je obsodila "izjemno nepravično sodbo" in dodala, da bi jo morali po pritožbi razveljaviti.
Reza Khandan, mož obsojene odvetnice, je dejal, da je sodišče odločilo, da je njegova žena kriva delovanja proti nacionalni varnosti, propagande proti režimu in članstva v Centru zagovornikov človekovih pravic, skupine, ki ji načeluje Nobelova nagrajenka za mir Širin Ebadi.
Sporni intervjuji
Obtožbe zoper Sotoudehovo, mater dveh otrok, so se nanašale večinoma na intervjuje s tujimi mediji o njenih strankah, ki so jih iranske oblasti aretirale po spornih predsedniških volitvah leta 2009. Sotoudehova je branila iranske opozicijske aktiviste in politike, pa tudi Ebadijevo.

"To je očitno politična kazen, katere namen je prek skrajno nepravične sodbe spraviti ob prakso eno glavnih iranskih braniteljic človekovih pravic," je dejal predstavnik ICHRI-ja Hadi Gaemi. "Nasrin Sotoudeh ni kršila nobenega zakona, je pa zaprta, ker se je držala iranskega in mednarodnega zakona v pravnem sistemu, ki je nagnjen h kršitvam človekovih pravic."