Kurdski borci v obmejnem sirskem mestu Kobane so davi uspeli preprečiti poskus pripadnikov Islamske države (IS), da bi ti napredovali v središče obleganega mesta, za katero že skoraj mesec dni potekajo srditi spopadi med stranema. Foto: Reuters
Kurdski borci v obmejnem sirskem mestu Kobane so davi uspeli preprečiti poskus pripadnikov Islamske države (IS), da bi ti napredovali v središče obleganega mesta, za katero že skoraj mesec dni potekajo srditi spopadi med stranema. Foto: Reuters
Anbar
V petek je posebni predstavnik Združenih narodov za Sirijo Staffana de Mistura dejal, da je v Kobaneju ujetih okoli 700 Sircev, predvsem starejši ljudje, ki niso mogli pobegniti. "Skoraj zagotovo bodo izvedli pokol," je dejal Misura. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Skupina borcev Islamske države (IS) že več dni obstreljuje glavno mesto province Ramadi, kjer so že zavzeli vojaško bazo. Anbar, ki je na zahodu države, je strateško pomembna provinca, v njej pa je tudi drugi največji energetski objekt v Iraku jez Hadita. Če bi borcem Islamske države (IS) uspelo prevzeti nadzor nad Anbarjem, bi lahko vzpostavili dostavno povezavo med že zavzetim območjem v Siriji in Iraku, s čimer bi si utrli pot do iraške prestolnice Bagdad.

Novi iraški premier Haider Al Abadi odločno nasprotuje kopenski ofenzivi mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA v Iraku, ne pa tudi zračni, ki poteka že več dni. A morda si bo premislil, saj so lokalne oblasti v Anbarju od iraške vlade zahtevale, da zaprosi ameriško vojsko za pomoč v boju proti IS-ju tudi na kopnem. Predsednik sveta province Anbar Faleh Al Isavi je Bagdad opozoril, da bi "lahko Anbar padel v desetih dneh".

Pozornost te iraške province je bila predvsem v luči dogodkov v sirskem mestu Kobane ob turški meji zadnje dni potisnjena v ozadje. Kot je po poročanju britanskega BBC-ja dejal neki ameriški uradnik, je iraška vojska v primerjavi s kurdskimi borci popolnoma nemočna. "Kurdski borci se premikajo, spet zavzemajo mesta in teritorij", iraška vojska pa "začne operacijo, ki pa jo je po nekaj kilometrih že primorana končati."

Pod nadzorom 40-odstotkov Kobaneja
Borci IS-ja so kljub vsem prizadevanjem zavzeli poveljstvo kurdskih sil v mestu Kobane na severu Sirije ob meji s Turčijo. Trenutno nadzirajo okoli 40 odstotkov mesta, potem ko so vanj vdrli v ponedeljek. Prodirajo z juga in severa. Zavzetje poveljstva bi IS-ju lahko omogočilo nadaljnje napredovanje proti turški meji. Kurdskim borcem je davi uspelo preprečiti poskus borcev IS-ja, da bi napredovali v središče obleganega mesta, za katero že skoraj mesec dni potekajo srditi spopadi med stranema.

V Kobaneju ujetih 700 ljudi
V petek je posebni predstavnik Združenih narodov za Sirijo Staffana de Mistura dejal, da je v Kobaneju ujetih okoli 700 Sircev, predvsem starejši ljudje, ki niso mogli pobegniti. "Skoraj zagotovo bodo izvedli pokol," je dejal Misura. Kurdski borci so koalicijo arabskih sil pod vodstvom ZDA, ki na območju izvaja zračni napade, opozorili, da nujno potrebujejo več orožja in streliva, da bodo iz mesta pregnali IS.

300.000 ljudi zapustilo domove
Od začetka ofenzive IS-ja na Kobane 16. septembra je bilo v mestu in njegovi okolici ubitih okoli 500 ljudi, večinoma borcev na obeh straneh, IS pa je zavzel 70 vasi. 300.000 prebivalcev je zbežalo, od tega večina, okoli 200.000, v sosednjo Turčijo.
ZDA tako še naprej pozivajo Turčijo, naj se pridruži boju proti IS-ju, ki je zasedel obsežne predele ozemlja na severu Sirije in Iraka. V Ankari sta se v četrtek mudila ameriški odposlanec za koalicijo proti IS-ju upokojeni general John Allen in odposlanec za Irak Brett McGurk, ki sta poskušala prepričati Turke, naj se pridružijo boju proti skrajnežem.

Nasilni protesti v Turčiji
Turčija za zdaj ni odobrila nobenih napadov z njenega ozemlja na borce IS-ja, kar je med Kurdi v Turčiji že v preteklih dneh sprožilo zgroženje in množične proteste, saj so prepričani, da bi lahko vlada v Ankari storila več za obrambo sirskega mesta Kobane. V štirih dneh nasilnih protestov je bilo ubitih najmanj 31 ljudi, 360 je bilo ranjenih. V četrtek zvečer sta bila v mestu Bingol na jugu države s strelnim orožjem ubita dva policista, ki sta spremljala proteste.

Kurdi v Turčiji so že posvarili, da bi lahko padec Kobaneja končal mirovni proces med Ankaro in Kurdsko delavsko stranko (PKK). Ta je tri desetletja vodila upor za samoupravo na jugovzhodu države. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek obljubil, da bo Turčija v svojih prizadevanjih storila vse, da se s turškimi Kurdi vzpostavi mir. Za dogovor se bo zavzemal do zadnjega diha, je napovedal in dodal, da je v tem mirovnem procesu tvegal glavo.

PANOPTIKUM, Nasvidenje v naslednji vojni, 9. oktober 2014