Prizorišče zadnjih usmrtitev. Foto: Reuters
Prizorišče zadnjih usmrtitev. Foto: Reuters

Od prejšnjega tedna, ko so sunitski skrajneži zasedli Palmiro, je bilo skupno usmrčenih že okoli 240 ljudi, od tega večinoma pripadniki sirske vojske. Tokrat so skrajneži prisilili lokalne prebivalce, da so si ogledali usmrtitev, je poročal proopozicijski Sirski observatorij za človekove pravice.

Skrajneži so po vdoru v Palmiro hodili od vrat do vrat in iskali vladne vojake, medtem ko so iz mošeje pozivali domačine, da jih predajo. Pred zavzetjem je mesto zapustila okoli tretjina od 200.000 prebivalcev, a po nekaterih poročilih, naj bi sirska vojska številnim preprečila odhod.

V starodavnem delu Palmire, ki je v arabščini znana kot Tadmur, so antični templji in kolonade, zato obstaja bojazen, da se bodo skrajneži nad njimi znesli, kot so uničili pomnike predislamske kulture v antičnih iraških mestih, vendar za zdaj o tem ni nobenih poročil.

Glede na posnetke, ki so jih skrajneži objavili na spletu, so antične ruševine ostale nepoškodovane, o čemer poročajo tudi domačini, ki so ostali v mestu.

Po zavzetju mesta so pripadniki Islamske države zaprli tamkajšnji muzej in pred vhod postavili stražo. Iz muzeja so sicer že pred zavzetjem umaknili več sto kipov in drugih dragocenih predmetov.