Italija je zaradi geografske bližine afriški celini
Italija je zaradi geografske bližine afriški celini "vstopna točka" za migrante, ki želijo v Evropo v iskanju boljšega življenja. Foto: EPA

Sodišče v Strasbourgu je odločilo, da je Italija kršila tretji člen ženevske konvencije o statusu beguncev iz leta 1951, ko je leta 2009 deportirala 13 somalijskih in 11 eritrejskih migrantov, ki jih je italijanska obalna straža zajela v Sredozemskem morju. Odločitev temelji na tem, da so bili "prosilci izpostavljeni tveganju, da bodo v Libiji z njimi neprimerno ravnali".

Sodišče meni, da je Italija tretji člen konvencije kršila tudi zato, ker so bili migranti izpostavljeni tveganju, da jih bodo vrnili v Somalijo in Eritrejo, kjer bi jih lahko preganjali. Sodišče je odločilo, da mora Italija vsakemu migrantu plačati 15.000 evrov odškodnine. Odločitev sodišča je dokončna, kar pomeni, da je za Italijo pravno zavezujoča.

UNHCR pozdravil odločitev
Agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR) je pozdravila odločitev sodišča in jo označila za "točko preobrata glede odgovornosti držav". UNHCR je pred sodiščem zagovarjal stališče, da imajo državo obvezo ne nasilno vračati ljudi v države, kjer jim grozi preganjanje ali je ogroženo njihovo življenje.

Italija je Afričane deportirala v okviru sporazuma med Rimom in Tripolisom, ki je omogočal vračanje na morju zajetih beguncev nazaj v Libijo, in to brez preverjanja, ali gre za prosilce za azil.

Sporazum podpisala Berlusconi in Gadafi
Sporazum, ki sta ga sklenila nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in nekdanji libijski vodja Moamer Gadafi, je bil tarča številnih kritik, odzvali so se tudi Združeni narodi in Rimskokatoliška cerkev. Kritiki so menili, da bi bilo treba pred vračanjem migrantov najprej ugotoviti, ali izpolnjujejo merila za pridobitev statusa begunca.

Italija je 26. februarja 2011 sporočila, da je dogovor z Libijo suspendirala zaradi nemirov v tej severnoafriški državi.