Berlusconi kot Napoleon, ki za seboj vleče voz, poln brhkih
Berlusconi kot Napoleon, ki za seboj vleče voz, poln brhkih "Mišk Minnie" - Italijani imajo dovolj svojega premierja in njegovih (spolnih) škandalov. Foto: Reuters
Berlusconi in prisluhi

To so vladi glasno sporočili tudi na ulicah Rima. Vlada je s podobnim predlogom poskušala že julija lani, a ga je prav zaradi ostrih protestov javnosti umaknila. Zdaj zaradi novega škandala, v katerega je vpleten premier, poskuša znova.

Objava prisluškovanj iz sodnih postopkov je italijanski javnosti razkrila številne umazane podrobnosti o delovanju politikov in javnih osebnosti; podkupovanja pri dodeljevanju javnih naročil za civilno zaščito, na primer, ko sta se ob potresu v L'Aquili, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi, dva podjetnika smejala, češ da bo, kot sta dejala, zdaj dovolj dela za vse.

Berlusconijevo "klepetanje" prišlo v javnost
"Temelj demokracije je preglednost. Če ni preglednosti, če ne moreš izvedeti informacij, tudi tistih o državnih uradnikih, se državljani ne počutijo enakovredno," meni eden izmed protestnikov.

Nazadnje je na spletnih in tiskanih straneh odmevala vulgarnost predsednika vlade Silvia Berlusconija, ki je s sogovorniki, vpletenimi v tožilske preiskave, in zato pod nadzorom brez dlake na jeziku klepetal o svojih spolnih podvigih, domnevno tudi s prostitutkami. Ko so tožilci dokumentacijo predložili sodišču, so prepisi namreč postali javni dokument, dostopen vsem.

"Kaj bi bil ta zakon drugega kot utišanje novic iz vladne palače - dobrih, zlati pa slabih," je dejal neki drug protestnik.

Visoke kazni za objavo prepisov ali posnetkov
Novi zakon bi objavo prisluškovanj prepovedal do konca preiskovalnega postopka, ki v Italiji lahko traja od štiri do šest, v najtežjih primerih pa celo 10 let. "Če bi prepovedali objavo prepisov, bi ostali brez informacij," je povedala protestnica.

Novinarje in lastnike medijev, ki bi objavili prepise ali posnetke, bi doletele visoke denarne in celo zaporne kazni. V okviru pravice do popravka bi morale celo spletne strani, ki popravka v 48 urah ne bi objavile, plačati 12 tisoč evrov kazni, je za TV Dnevnik poročala rimska dopisnica Mojca Širok.

Berlusconi in prisluhi