Italijanski premier Giuseppe Conte želi zmanjšati gospodarski prepad med Italijo in Evropo. Foto: Reuters
Italijanski premier Giuseppe Conte želi zmanjšati gospodarski prepad med Italijo in Evropo. Foto: Reuters
Italijanska vlada dobila zaupnico

Italijanski senat je s 171 glasovi potrdil italijansko vlado. Glasovanja se je vzdržalo 25 senatorjev, 117 jih je bilo proti.

Popoldne je vlado potrdil še spodnji dom italijanskega parlamenta. Zaupnico je izglasovalo 350 poslancev, 236 jih je glasovalo proti, 35 poslancev se je glasovanja vzdržalo.

Nova italijanska vlada, ki je prisegla v petek, je tako uradno prevzela polna pooblastila.

Conte kritiziral članice EU-ja
Premier Giuseppe Conte je pred glasovanjem v senatu kritiziral "egoistično zapiranje številnih članic EU-ja", ki so nekatere države, kot je Italija, prisilile, da so same prevzele breme begunske problematike. Zavrnil je tudi, da bi bila njegova vlada skupaj z desno Ligo sovražno nastrojena do tujcev. "Nismo rasisti in nikoli ne bomo," je dejal.

53-letni profesor prava je pozval tudi k obvezni in avtomatični prerazporeditvi prosilcev za azil med državami članicami EU-ja. "Zelo se bomo zavzeli za spremembo dublinske odredbe, da bi zagotovili pošteno razporeditev odgovornosti in vzpostavili avtomatiziran sistem obvezne prerazporeditve prosilcev za azil." Med cilji nove vlade bo tudi odločen boj tudi proti trgovini z ljudmi.

Napoved gospodarske rasti
Conte je v govoru pred senatorji napovedal tudi prizadevanje za zmanjšanje javnega dolga, kar naj bi dosegli z gospodarsko rastjo, ne pa z varčevalnimi ukrepi. Prav tako si bo nova vlada prizadevala za zmanjševanje gospodarskega prepada med Italijo in Evropo. "Evropa je naš dom. Želimo si močnejše, a tudi poštenejše Evrope," je še dejal Conte, ki je na čelu prve evroskeptične vlade v Italiji.

Italijanski premier se je zavzel tudi za prevetritev sankcij proti Rusiji. "Italija bo v celoti odprta do Rusije, ki je v zadnjih letih okrepila svojo mednarodno vlogo pri reševanju geopolitičnih kriz," je dejal Conte. Ob tem je poudaril, da Italija ostaja članica zveze Nato, ZDA pa bodo ostale njen "tradicionalno privilegiran partner".

Po glasovanju o zaupnici vladi v senatu je v sredo predvideno še glasovanje v poslanski zbornici. Tam imata stranki še jasnejšo večino kot v zgornjem domu parlamenta.

Italijanska vlada dobila zaupnico