Ladja Rizoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leoneja, meri 186 metrov in je široka 25 metrov. Njena maksimalna zmogljivost  je 30.000 ton. Foto: Reuters
Ladja Rizoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leoneja, meri 186 metrov in je široka 25 metrov. Njena maksimalna zmogljivost je 30.000 ton. Foto: Reuters

ZN je sporočil, da je v Sierra Leoneju registrirana ladja z več kot 26.000 tonami koruze najprej namenjena v Carigrad, kjer jo bodo pregledale inšpekcijske službe, nato pa bo odplula naprej proti Tripoliju v Libanonu. V turške vode bo predvidoma vplula v torek.

Ruska invazija na Ukrajino že dlje časa ovira pošiljke žita iz te države, ki je ena največjih izvoznic pšenice in drugega žita na svetu, kar je sprožilo strahove pred svetovnim pomanjkanjem hrane.

EU začela izplačevanje milijardnega posojila Ukrajini

EU je začela izplačevanje milijardo evrov vrednega novega posojila Ukrajini. Danes ji je izplačala 500 milijonov evrov, še 500 milijonov jih bo v torek. Gre za prvi del svežnja izredne makrofinančne pomoči v višini 9 milijard evrov, ki ga je Evropska komisija napovedala maja.

Že pred tem je v prvi polovici leta Bruselj Ukrajini izplačal posojilo v višini 1,2 milijarde evrov, tako da skupna makrofinančna pomoč EU Ukrajini od začetka vojne zdaj znaša 2,2 milijarde evrov.

"Naša podpora Ukrajini je neomajna. Še naprej bomo podpirali ukrajinsko ljudstvo - politično, finančno in z vojaškimi sredstvi - pri soočanju z nesrečami in izzivi, ki jih povzroča ruska agresija. Ukrajina odločno in dostojanstveno brani svojo suverenost in pravico do obstoja. EU Ukrajini v teh prizadevanjih stoji ob strani in jo bo podpirala tudi v prihodnje," je dejal visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

Blokada pristanišč je namreč prispevala k dvigu cen, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag. Po predvidevanjih ZN-a pa že skoraj 50 milijonov ljudi po svetu pesti akutna lakota kot neposredna posledica vojne v Ukrajini.

Druge ladje še čakajo

"Odpiranje pristanišč bo zagotovilo najmanj milijardo dolarjev v tuji valuti za gospodarstvo in priložnost za kmetijski sektor, da načrtuje setev za prihodnjo sezono," je sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov.

"Danes je Ukrajina s svojimi partnerji naredila še en korak k preprečevanju lakote po svetu," je dejal Kubrakov in pojasnil, da v pristaniščih na izplutje čaka še 16 ladij, ki so tam od začetka ruske vojaške agresije na Ukrajino. Izplutje je označil za olajšanje za svet, "še posebej pa za naše prijatelje na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Afriki". Po njegovih besedah je Ukrajina "vedno bila zanesljiv partner in bo to tudi ostala, če bo Rusija spoštovala svoj del dogovora".

Izplutje ladje je pozdravil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je izplutje označil za olajšanje za svet, "še posebej pa za naše prijatelje na Bližnjem vzhodu, v Aziji in Afriki". Kuleba je ob tem še dodal, da je Ukrajina "vedno bila zanesljiv partner in bo to tudi ostala, če bo Rusija spoštovala svoj del dogovora".

Da gre pri izplutju ladje za zelo pozitiven napredek, meni tudi iskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je ob tem izrazil upanje, da bodo vse strani spoštovale določila dogovora. Kot je dejal, je to dobra priložnost za preizkus implementacije dogovorov, ki sta jih sprti strani sprejeli v Carigradu.

Rizoni naj bi v torek preplula Bosforsko ožino. Foto: Reuters
Rizoni naj bi v torek preplula Bosforsko ožino. Foto: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres "toplo pozdravlja" današnje izplutje prve ladje iz Odese z ukrajinskim žitom, so navedli v sporočilu za javnost ZN-a. Guterres upa, da bo to prva od mnogih komercialnih ladij, ki bodo plule v skladu z dogovorom.

V sporočilu za javnost so pri ZN-u še izrazili upanje, da bo to pripomoglo k stabilnosti in pomoči za svetovno prehransko oskrbo, "še posebej v najbolj občutljivem humanitarnem kontekstu". Ob tej priložnosti so pri Združenih narodih še napovedali, da njihov Svetovni program za hrano (WFP) načrtuje nakup in dobavo 30.000 ton pšenice iz Ukrajine.

V ukrajinskih črnomorskih pristaniščih na izplutje čaka več ladij z žitom. Foto: AP
V ukrajinskih črnomorskih pristaniščih na izplutje čaka več ladij z žitom. Foto: AP

Na današnje dogodke so se odzvali tudi v Bruslju, kjer so iz Evropske komisije in Nata pozdravili izplutje ladje kot "prvi korak" v smeri blaženja svetovne prehranske krize.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije, pristojen za zunanje zadeve, Peter Stano je ob tem poudaril, da v EU še vedno pričakujejo "implementacijo celotnega dogovora in nadaljevanje ukrajinskega izvoza strankam po celem svetu". Stano je ob tem celotno breme za prehransko krizo naprtil Rusiji, ki jo je med drugim obtožil blokiranja pristanišč, uničevanja pridelkov in silosov z žiti ter kraje in poskusov odprodaje ukrajinskega žita.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je izrazil močno podporo zahodnih zaveznic za polno implementacijo dogovora.

Po navedbah Turčije bodo v skladu z dogovorom po vzpostavljenem koridorju izpluli novi konvoji. Poleg Odese so v preteklih dneh dela za ponoven začetek izvoza potekala še v ukrajinskih pristaniščih Černomorsk in Pivdeni.

V Carigradu od srede deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN. Njihova glavna naloga je spremljanje varne plovbe ukrajinskih ladij z žitom po ustaljenih poteh in nadzor nad tovorom, da bi preprečili prevažanje orožja.

Ukrajina od ZDA in Nemčije prejela raketne sisteme Himars in Mars II

V Ukrajino so danes prispeli novi raketni sistemi Himars iz ZDA in raketni sistemi Mars II iz Nemčije, je na Twitterju sporočil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Medtem so ZDA napovedale novo pomoč Kijevu v orožju, vključno s strelivom za vse pomembnejše raketomete in topove, v vrednosti 550 milijonov dolarjev. Novi sveženj v vrednosti 550 milijonov dolarjev bo "vključeval več streliva za visoko mobilne napredne raketne sisteme, znane tudi kot Himars, ter strelivo" za artilerijo, je novinarjem povedal svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

Po pol leta izplula prva ukrajinska ladja z žitom