Ladje za izvoz pšenice so že pripravljene. Foto: Reuters
Ladje za izvoz pšenice so že pripravljene. Foto: Reuters

Zelenski je pojasnil, da čakajo na zeleno luč mednarodnih partnerjev za začetek izvažanja pšenice. Kot je pojasnil ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksander Kubrakov, je 17 ladij že natovorjenih s pšenico, potem ko so bile kar pet mesecev ujete v pristanišču zaradi ruske zapore črnomorskih pristanišč.

"Skupno je bilo pred vojno natovorjenih 17 ladij. Danes smo začeli nakladanje druge ladje v Čornomorsku. Načeloma smo rešili skoraj vsa tehnična vprašanja," je dejal Kubrakov.

Dogovor o ponovni vzpostavitvi izvoza iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč v Odesi, Čornomorsku in Pivdeniju je bil pod pokroviteljstvom Združenih narodov podpisan pred tednom dni.

V skladu s sporazumom, ki sta ga podpisali Rusija in Ukrajina, morski koridor, konvoj in pregled tovora organizira skupni koordinacijski center (JCC) v Turčiji, končne priprave za izvedbo dogovora pa še niso bile opravljene.

Pšenico so na ladje natovorili še pred vojno. Foto: Reuters
Pšenico so na ladje natovorili še pred vojno. Foto: Reuters

Trenutno po poročanju britanskega BBC-ja še ni jasno, kam bo ladja odplula najprej, je pa podsekretar za humanitarne zadeve ZN-a Martin Griffiths dejal, da je prednostna naloga Somalija, kjer v kar osmih regijah grozi lakota. Prekinitev izvoza žita je sicer povzročila pomanjkanje hrane v več afriških državah.

Zelenski je dejal, da je za Ukrajino pomembno, da zagotovi svetovno prehransko varnost. "Medtem ko nekdo, ki blokira Črno morje, jemlje življenja v drugih državah, jim mi dajemo možnost, da preživijo," je poudaril.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je dejal, da bo Kijev storil vse, kar je v njegovi moči, da bo koridor za izvoz žita deloval. "Za organizacijo in izvedbo tega prvega prehoda po humanitarnem koridorju so izračunane vse podrobnosti, vse je preverjeno enkrat, dvakrat in trikrat," besede Kulebe navaja BBC.

Ruske pomorske sile nadzorujejo večino Črnega morja, zato v tamkajšnjih ukrajinskih pristaniščih že skoraj šest mesecev ostaja približno 20 milijonov ton žita. Izvoz dodatno ogrožajo pomorske mine v največjem ukrajinskem pristanišču Odesa, ki jih je namestila ukrajinska vojska, da bi preprečila izkrcanja v pristanišču.

Reportaža Karmen Švegl iz Odese: V Ukrajini žanjejo pšenico sredi vojne