Na svetu je v stanju pripravljenosti 2100 jedrskih glav. Foto: EPA
Na svetu je v stanju pripravljenosti 2100 jedrskih glav. Foto: EPA

Devet jedrskih velesil je za svoje arzenale lani porabilo 91 milijard dolarjev, je razvidno iz podatkov poročila Mednarodne kampanje za odpravo jedrskega orožja (Ican). Ob poročilu Mednarodnega inštituta za mirovne raziskave (Sipri) pa je razvidno, da države z jedrskim orožjem dramatično povečujejo izdatke, saj posodabljajo in celo uporabljajo novo jedrsko orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Menim, da lahko rečemo, da poteka tekma v jedrskem oboroževanju," je za AFP povedala vodja Ican Melissa Parke. Ob tem je bila kritična, da gre za izdatke, ki so višji od zneska, ki je po ocenah Svetovnega programa za hrano potreben za odpravo svetovne lakote.

Vodja Siprijevega programa za orožje za množično uničevanje Wilfred Wan pa je medtem opozoril, da jedrsko orožje v mednarodnih odnosih ni imelo tako pomembne vloge vse od hladne vojne.

Siprijevo poročilo je sicer pokazalo, da se je skupno ocenjeno število jedrskih bojnih glav na svetu na začetku letošnjega leta dejansko nekoliko zmanjšalo, in sicer z 12.512 na 12.121 v lanskem letu. Čeprav je med njimi nekaj starejših, ki bi se morale razstaviti, pa jih je 9.585 na zalogi za morebitno uporabo – devet več kot pred letom dni. 2100 jih je v stanju pripravljenosti.

Velika večina teh bojnih glav je v lasti ZDA in Rusije, nekaj bojnih glav v stanju pripravljenosti pa naj bi prvič imela tudi Kitajska.

Podobno na krepitev jedrskega arzenala opozarja poročilo Ican. Samo lani so se izdatki povečali za 10,8 milijarde dolarjev v primerjavi z letom prej. Za 80 odstotkov povečanja so odgovorne ZDA.

Povišanje zneskov je predvsem posledica močno povečanega obrambnega proračuna ZDA v času širše geopolitične negotovosti zaradi vojn v Ukrajini in Gazi.

Glede na skupno porabo so ZDA za jedrsko orožje namenile 51,5 milijarde dolarjev, Kitajska 11,8 milijarde dolarjev, sledi pa jima Rusija z 8,3 milijarde dolarjev. Opazneje je porabo povečala Velika Britanija, in sicer za 17 odstotkov, skupno pa so za jedrski arzenal zapravili 8,1 milijarde dolarjev.

Izdatki jedrskih držav – med njimi so tudi Francija, Indija, Izrael, Pakistan in Severna Koreja – so v letu 2023 narasli za več kot 33 odstotkov, na 68,2 milijarde dolarjev, glede na leto 2018, ko je Ican prvič začel zbirati te podatke.