Izraelska vojska je obstreljevala sirske cilje na Golanski planoti. Foto: Reuters
Izraelska vojska je obstreljevala sirske cilje na Golanski planoti. Foto: Reuters
Izrael napadel sirske položaje

Izraelska vojska je v nedeljo pozno zvečer obstreljevala devet sirskih vojaških tarč, čeprav ni jasno, ali za napadom stoji sirska vojska ali uporniki. Žrtve na sirski strani niso potrjene, Sirski observatorij za človekove pravice pa trdi, da je v napadu umrlo najmanj deset sirskih vojakov.

Napad je izraelska vojska izvedla po tem, ko je v nedeljo zjutraj v napadu s sirske strani na Golanski planoti, ki jo je Izrael okupiral v vojni leta 1967, umrl 13-letni arabski Izraelec Mohamed Karakara, sicer sin sodelavca izraelskega obrambnega ministrstva. Kot so poročali izraelski mediji, je deček umrl v napadu na avtomobil, v katerem je potoval z očetom in še enim potnikom. Oba sta bila v eksploziji ranjena.

Izrael: Gre za najresnejši incident
Izrael je sporočil, da je smrt najstnika najresnejši incident na Golanski planoti od začetka sirskega konflikta leta 2011. Po navedbah prej omenjenega sirskega observatorija so bili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v napadu uničeni najmanj dva tanka in dve topniški bateriji.

Marca je Izrael že napadel sirske vojaške tarče po napadu, v katerem so bili na Golanski planoti ranjeni štirje izraelski vojaki. Izrael in Sirija sta formalno še vedno v vojni. Golansko planoto je od Sirije Izrael prevzel proti koncu nekajdnevne vojne leta 1967.

Izrael napadel sirske položaje