Razdejano mesto Gaza. Foto: Reuters
Razdejano mesto Gaza. Foto: Reuters

Izraelske sile, ki so med devetmesečno ofenzivo v Gazi z domov pregnale skoraj vse od skupno 2,1 milijona prebivalcev enklave, so danes na mesto Gaza odvrgle letake z navodili tamkajšnjim prebivalcem, da se umaknejo v osrednji del enklave.

Izrael je v preteklih tednih že pozival k umiku civilistov iz več mestnih četrti, ki so prizorišče srditih spopadov izraelskih kopenskih sil s palestinskimi borci. Mesto je sicer tudi redna tarča napadov izraelskega topništva in letalstva.

Sever enklave je bil na začetku vojne prvo območje, kjer je Izrael za več kot milijon tamkajšnjih prebivalcev izdal navodila za evakuacijo – s pojasnilom, da je tam glavnina pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki je izvedlo napad na Izrael 7. oktobra lani.

Civiliste so takrat pozvali, naj se umaknejo proti jugu, preden so svoje napade razširili na ozemlje celotne enklave. Od prvih evakuacij se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov v t. i. humanitarna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

Izraelska vojska je sicer že pred šestimi meseci poročala o uničenju "vojaškega okvira" Hamasa na severu Gaze, a ta očitno tam ohranja vojaško prisotnost, skupaj z gibanjem Islamski džihad.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes zatrdil, da je bilo v zadnjih devetih mesecih ubitih ali ranjenih 60 odstotkov borcev Hamasa. Dokončno uničenje gibanja ostaja eden glavnih deklarativnih ciljev vojne, v kateri je do zdaj umrlo najmanj 38.295 Palestincev.

Po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva v Gazi je bilo ranjenih še najmanj 88.241 ljudi. Samo v zadnjih 24 urah so izraelske sile ubile najmanj 52 Palestincev, navaja katarska televizija Al Džazira.

Izraelska vojska je konec junija znova začela ofenzivo na mesto Gaza. Foto: Reuters
Izraelska vojska je konec junija znova začela ofenzivo na mesto Gaza. Foto: Reuters

Nov izraelski napad na civilni objekt

Izraelska vojska je po lastnih navedbah ponoči ciljala poslopje UNRWA-ja, ki naj bi ga uporabile palestinske oborožene skupine. Tarča napada je bil sedež agencije ZN-a, ki pa ga ta ne uporablja že od začetka ofenzive oktobra lani.

Gre za nov napad na civilno poslopje, potem ko je izraelska vojska med soboto in torkom uničila štiri šole, ki so služile kot zatočišče za razseljene osebe, in pri tem ubila najmanj 40 ljudi, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izrael ob napovedi novih pogajanj nadaljuje napade na ozemlju celotne enklave, v katerih je bilo danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ubitih najmanj šest ljudi.

Še ena nemirna noč je tudi za Palestinci na Zahodnem bregu, kjer so okupacijske sile nadaljevale prakso racij, namernega uničevanja civilne infrastrukture in aretacij.

Napadi na jug Libanona

Izraelska vojska pa neprekinjeno napada tudi jug Libanona, kjer je po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa ubila še štiri ljudi.

Izrael in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah se zadnjih devet mesecev skoraj vsakodnevno medsebojno obstreljujeta, redno pa je prizorišče napadov tudi sosednja Sirija. Potem ko je Izrael pri Damasku v torek ubil najmanj enega njihovega pripadnika, je Hezbolah zvečer odgovoril z napadom na zasedeno sirsko Golansko planoto in ubil tam živeči izraelski par.

Napete razmere na Bližnjem vzhodu predstavljajo slabe napovedi za posredna mirovna pogajanja med Izraelom in Hamasom, ki naj bi znova stekla danes. Po prepričanju palestinskega islamističnega gibanja, ki vlada v Gazi, izraelski premier Benjamin Netanjahu želi z okrepljenimi vojaškimi dejavnostmi onemogočiti možnosti za sprejetje dogovora o prekinitvi ognja.

Tudi sam je v nedeljo povedal, da želi, da vsak morebiten dogovor Izraelu "omogoči nadaljevanje bojevanja, dokler ne bodo doseženi vsi cilji vojne".

Reportaža Karmen W. Švegl s severa Izraela