Izraelski vojaki v Gazi nadaljujejo vojaško operacijo proti Hamasu. Foto: Reuters
Izraelski vojaki v Gazi nadaljujejo vojaško operacijo proti Hamasu. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik palestinskega ministrstva za zdravje Ašraf Al Kudra je izraelske vojake obtožil streljanja v bolnišnici Kamal Advan na severu Gaze. "Okupacijske izraelske sile so poostrile obleganje in napade. Bojimo se za življenja 12 otrok na pediatričnem oddelku," je dejal.

Al Kudra je sicer že v torek opozoril, da so izraelske sile vdrle v bolnišnico Kamal Advan, urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) pa je ob tem sporočil, da sta bili v zračnem napadu na bolnišnico v porodniškem oddelku ubiti dve porodnici.

Palestinsko ministrstvo za zdravje pa je sporočilo, da je število žrtev v Gazi po več kot dva meseca trajajočih izraelskih napadih preseglo 18.600, še nekaj več kot 50.000 pa je bilo ranjenih. Večinoma gre za civiliste, predvsem ženske in otroke.

Netanjahu: Nič nas ne bo ustavilo na poti do zmage

Nič ne bo ustavilo Izraela pri nadaljevanju vojne na območju Gaze, dokler ne bo dosegel zmage, je v času, ko je pod vse večjim pritiskom svojih zaveznic, izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu. "Nadaljevali bomo do konca. To pravim zaradi velike bolečine, pa tudi zaradi mednarodnega pritiska. Nič nas ne bo ustavilo. Nadaljevali bomo do konca, do zmage, nič manj kot to," je poudaril Netanjahu.

Podobno je predtem dejal tudi izraelski zunanji minister Eli Koen, ki je obljubil, da bodo vojno v Gazi nadaljevali "z mednarodno podporo ali brez nje". Ob tem je še dodal, da bi bila prekinitev ognja v sedanji fazi darilo za Hamas. Prepričan je, da bi prekinitev ognja okrepila Hamas, ta pa bi nato lahko znova ogrozil prebivalce Izraela.

Izjave sta izrekla v času, ko je Izrael pod vse večjim pritiskom svojih zaveznic zaradi vojne v Gazi, celo od ZDA, ki sicer veljajo za glavno podpornico Izraela. Washington namreč opozarja, da je izraelsko bombardiranje Gaze kot odgovor na napade Hamasa neselektivno.

ZDA in Velika Britanija z novimi sankcijami proti Hamasu

ZDA in Velika Britanija so objavile nov sveženj sankcij proti Hamasu zaradi napada na Izrael 7. oktobra. Sankcije so usmerjene proti ključnim osebam, ki z zastopanjem interesov Hamasa v tujini in upravljanjem njegovih financ podpirajo njegovo nasilno agendo, je sporočilo ministrstvo za finance ZDA. Ob tem so opozorili, da se Hamas še naprej močno zanaša na omrežje dobro umeščenih uradnikov in povezanih oseb, izkorišča navidezno permisivne jurisdikcije za vodenje kampanj za zbiranje denarja, z nezakonito pridobljenimi sredstvi pa podpira vojaške dejavnosti v Gazi.

Sankcije so med drugim doletele soustanovitelja Hamasa Mahmuda Zaharja, ki deluje v Gazi, in vodjo Hamasa za zunanje odnose Alija Baraka, ki deluje iz Libanona.

"Hamas ne more imeti več prihodnosti v Gazi," je dejal britanski zunanji minister David Cameron. Prepričan je, da bodo današnje sankcije še bolj osamile Hamas in Islamski džihad ter obema organizacijama omejile dostop do virov financiranja.

Biden najostreje do Izraela do zdaj

Predsednik ZDA Joe Biden, ki sicer ostaja trden zaveznik Izraela, je v torek izrekel do zdaj najostrejše besede proti dolgoletnemu zavezniku, ko je na donatorskem dogodku v Washingtonu dejal, da Izraelovo "neselektivno" bombardiranje civilistov škodi mednarodni podpori.

Ob tem je še dejal, da mora Netanjahu spremeniti svojo trdolinijsko vlado in da na koncu Izrael "ne more reči ne" neodvisni palestinski državi – čemur nasprotujejo izraelski privrženci trde linije. O tem bo svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan razpravljal, ko bo še ta teden obiskal Izrael, obrambni minister Lloyd Austin pa bo prihodnji teden obiskal Bližnji vzhod.

Pritiski na Izrael so se okrepili po tem, ko je Generalna skupščina Združenih narodov v torek z veliko večino podprla nezavezujočo resolucijo, ki zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja na opustošenem ozemlju.

Za resolucijo je glasovalo 153 držav, vzdržanih je bilo 23 držav, proti njej pa je glasovalo deset držav, med njimi ZDA in Izrael. Resolucija ZN-a ni zavezujoča, vendar ima politično težo, saj odraža svetovni pogled na vojno.

Palestinske oblasti so resolucijo pozdravile in države pozvale, naj pritisnejo na Izrael, da jo upošteva. Hamasov uradnik v izgnanstvu Izat El Rešik je v izjavi za Telegram pozval k upoštevanju resolucije in dodal, da bi moral Izrael "ustaviti svojo agresijo, genocid in etnično čiščenje nad našimi ljudmi".

Izrael testno poplavlja predore

Ameriški mediji pa poročajo, da je Izrael začel testno poplavljati predore pod območjem Gaze, ki naj bi jih uporabljal Hamas.

V nekatere predore naj bi izraelske sile napeljale morsko vodo, da bi ugotovili, ali je metoda primerna za obsežnejše uničenje podzemnega sistema, ki naj bi bil dolg približno 500 kilometrov. Izraelska vojska ob tem domneva, da Hamas v predorih zadržuje več talcev, ki jih je zajel med napadom na Izrael 7. oktobra. Po dozdajšnjih izmenjavah za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih, je v rokah gibanja še približno 135 talcev.

Sorodna novica Biden priznal, da izraelska vlada nasprotuje ustanovitvi palestinske države

Zamisel o poplavljanju predorov pod Gazo, ki naj bi jih uporabljal Hamas, je pred kratkim izpostavil načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi. Gibanje naj bi uporabljalo tudi nekatere predore in bunkerje, ki jih je med zasedbo ozemlja pred desetletji zgradila izraelska vojska.

UNRWA: Prebivalcem Gaze zmanjkuje časa in možnosti

Prebivalcem Gaze ob nadaljevanju izraelskih napadov zmanjkuje časa in možnosti – soočeni so z bombardiranjem, splošnim pomanjkanjem in izbruhi bolezni na vse manjšem prostoru, ki se vztrajno krči, je na svetovnem forumu o beguncih v Ženevi opozoril vodja agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini.

Lazzarini je v torek po obisku palestinske enklave dejal, da palestinski civilisti na območju Gaze živijo v peklu na Zemlji, danes pa je ocenil, da se "spoprijemajo z najtemnejšim poglavjem svoje boleče zgodovine od leta 1948".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po ocenah ZN-a je bilo razseljenih 1,9 milijona od približno 2,4 milijona prebivalcev Gaze, humanitarna pomoč pa v oblegano palestinsko enklavo prihaja prepočasi. "Zelo daleč smo od ustreznega humanitarnega odziva," je dejal Lazzarini in dodal, da tudi ko je pomoč dostavljena, pogosto gre le za eno pločevinko tune ali fižola ter eno plastenko vode na številčno družino. Opisal je še, kako so ljudje na ulici ustavljali tovornjake s pomočjo in v obupu goltali hrano, ki so jo našli.

Posvaril je tudi pred nadaljnjim razseljevanjem prebivalcev Gaze. "Zdaj so stisnjeni na manj kot tretjino prvotnega ozemlja Gaze. Nerealno je pričakovati, da bodo ljudje vzdržali v takšnih razmerah, še posebej, ko je meja z Egiptom tako blizu," je dejal.

Predsednica Evropske komisije pozvala k uvedbi sankcij proti radikalnim naseljencem

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu obsodila nasilje ekstremističnih izraelskih naseljencev nad Palestinci in pozvala k uvedbi sankcij proti njim. "Palestinci zaradi naraščajočega nasilja skrajnih naseljencev zelo trpijo. To spodkopava možnosti za trajen mir in bi lahko še povečalo regionalno nestabilnost," je dejala von der Leyen. Španski premier Pedro Sanchez, čigar država končuje šestmesečno predsedovanje Svetu EU-ja, pa je znova pozval k takojšnji vzpostavitvi premirja v Gazi. "Dovolj pomeni dovolj, pobijanje nedolžnih civilistov in bombardiranje se morata nemudoma končati," je dejal.

V Gazi vse hujše pomanjkanje

Po podatkih palestinskih oblasti za civilno zaščito je pod ruševinami v Gazi ujetih in pogrešanih približno 8000 ljudi.

Situacijo za skoraj dva milijona razseljenih Palestincev je danes poslabšalo tudi močno deževje in veter. Številni razseljeni Palestinci, predvsem tisti, ki so šli s severa na jug, namreč spijo na prostem, ali pa se stiskajo v prenatrpanih zavetiščih.

"Tisti, ki so bili že prej lačni, žejni, izčrpani in prestrašeni, so zdaj še mokri in prezebli," je dejal Riham Jafari iz dobrodelne organizacije ActionAid.

Razseljeni Palestinci so v vse hujšem pomanjkanju, širijo se bolezni. Foto: Reuters
Razseljeni Palestinci so v vse hujšem pomanjkanju, širijo se bolezni. Foto: Reuters

Vodja Združenih narodov za begunce Filippo Grandi je na srečanju v Ženevi, kjer so iskali rešitve za svetovno krizo razseljenosti, opozoril, da bi konflikt v Gazi lahko spodbudil več razseljevanja v širši regiji.

Sorodna novica Več kot 150 držav podprlo resolucijo, ki poziva k takojšnjemu humanitarnemu premirju v Gazi

Že več kot 24 ur trajajoča operacija v Dženinu

Izrael medtem še vedno, skupno že več kot 24 ur, izvaja vojaško operacijo tudi v Dženinu na Zahodnem bregu. Od tam poročajo, da se je število žrtev torkovih napadov povišalo na sedem. Po navedbah organizacije za pravice palestinskih zapornikov Klub palestinskih zapornikov je bilo v zadnjih nekaj več kot 24 urah prijetih blizu 100 Palestincev, približno 30 prijetih pa je bilo izpuščenih.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je bilo v torkovi operaciji v Gazi ubitih 10 vojakov, med njimi tudi polkovnik. To je bil najbolj smrtonosen dan za izraelsko stran do zdaj. Skupno je v Gazi od začetka povračilne operacije umrlo 115 izraelskih vojakov.

Po koncu začasnega premirja 1. decembra je Izrael razširil svoje vojaške operacije proti jugu, še naprej je glavna tarča napadov Han Junis, glavno mesto na jugu enklave. Ko se je zvečerilo, je v izraelskih zračnih napadih na Han Junis umrlo 11 Palestincev, vključno z dvema otrokoma, so sporočili zdravstveni uradniki. Število ubitih Palestincev od 7. oktobra se je povzpelo na približno 18.400.

Papež znova pozval k prekinitvi ognja

Papež Frančišek je znova pozval k "takojšnji" prekinitvi ognja v Gazi in prosil za konec trpljenja tako Izraelcev kot Palestincev. "Ponavljam svoj poziv k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja," je med avdienco dejal voditelj več kot 1,35 milijarde katoličanov na svetu. "Naj bo tega velikega trpljenja za Izraelce in Palestince konec," je dejal in pozval k izpustitvi vseh izraelskih talcev in dostavi humanitarne pomoči v Gazo.

V mestu Rafa na jugu Gaze, ki meji na Egipt in kjer je izraelska vojska ta mesec civilistom sporočila, da bodo na varnem, so prebivalci dejali, da je bilo granatiranje najmočnejše v zadnjih dneh. Zdravstveni uradniki so povedali, da je bilo tam ubitih 22 ljudi, med njimi tudi otroci.

Izraelska vojska je sporočila, da je v torek zadela več položajev, ki so bili uporabljeni za izstreljevanje raket na njeno ozemlje, vdrla v kompleks Hamasa, kjer je med drugim orožjem našla približno 250 raket, in zadela tovarno za proizvodnjo orožja.

V izraelskem napadu v Libanon umrl en človek

V izraelskem napadu na cilje v Libanonu ob meji z Izraelom je bil preteklo noč ubit najmanj en človek, je danes poročala libanonska tiskovna agencija NNA. V napadu je bila po njenih navedbah uničena tudi najmanj ena stanovanjska stavba. Izraelske sile so pred tem sporočile, da so iz zraka napadle položaje proiranskega gibanja Hezbolah v Libanonu.

Generalna skupščina sprejela resolucijo o Gazi