Ariel Šaron je po osmih letih kome, star 85 let, umrl v bolnišnici Tel Hašomer v bližini Tel Aviva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ariel Šaron je po osmih letih kome, star 85 let, umrl v bolnišnici Tel Hašomer v bližini Tel Aviva. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ariel Šaron kot generalmajor med šestdnevno vojno leta 1967.
Ariel Šaron kot generalmajor med šestdnevno vojno leta 1967. Foto: Reuters
Palestinci v Gazi so ob smrti Ariela Šarona praznovali tako, da so na ulicah nosili njegovo prečrtano fotografijo, mimoidočim pa so ponujali sladko pecivo.
Palestinci v Gazi so ob smrti Ariela Šarona praznovali tako, da so na ulicah nosili njegovo prečrtano fotografijo, mimoidočim pa so ponujali sladko pecivo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Odzivi ob smrti Šarona prihajajo z vsega sveta
Umrl je nekdanji izraelski premier Ariel Šaron

"Ni ga več. Odšel je, ko se je sam odločil, da bo odšel," je novinarjem pred bolnišnico Šeba sporočil Šaronov sin Gilad. Nekdanjega izraelskega premierja je zadela možganska kap sredi kampanje 4. januarja 2006, vse od takrat je bil v komi.


Benjamin Netanjahu: Šaron je bil pogumni borec

Ariel Šaron (85) velja za enega najbolj kontroverznih izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelskem političnem prizorišču.

"Spomin nanj bo v srcu naroda živel za vedno," je na Twitterju zapisal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki ga je označil za "pogumnega borca" in "enega največjih vojaških vodij izraelskih obrambnih sil".

Pogreb bo državni
Izraelski mediji medtem pišejo, da bo Šaronov pogreb državni pogreb. Datuma uradno še niso sporočili, mora pa biti pogreb v skladu z judovskimi pravili čim prej po smrti. Do pogreba bodo posmrtni ostanki premierja ležali v parlamentu, ki ga v Izraelu imenujejo kneset. Šaron naj bi si sicer želel, da ga pokopljejo na hribu blizu njegovega ranča na jugu Izraela ob ženi Lili, ki je umrla za rakom leta 2002.

Izraelski predsednik Šimon Perez pa je v izjavi za javnost zapisal, da je bil Šaron "pogumen vojak in drzen voditelj, ki je imel rad svoj narod". "Bil je eden največjih zaščitnikov in najpomembnejših arhitektov Izraela, ki ni poznal strahu."

Obžalovanje ob smrti nekdanjega premierja je izrazila tudi pravosodna ministrica Cipi Livni, ki je Šarona opisala kot "pogumnega borca, voditelja in kmeta, ki je vedno trdno stal na izraelski zemlji". "Arik je bil človek, ki sem ga imela rada," je še dejala Livnijeva, ki je bila v Šaronovi vladi zunanja ministrica in je skupaj z njim prešla iz Likuda v Kadimo.

Palestinci ob smrti Šarona praznujejo
"Šaron je zločinec in eden tistih, ki je nad Palestince prinesel nesrečo," je sporočil tiskovni predstavnik gibanja Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, Salah El Bardavil. "Ko se palestinski narod spominja Šarona, se spominja le bolečine, krvi, mučenja in zločinov," je še dejal in dodal, da molijo, da bo šel v pekel.

Podobno se je odzvalo gibanje Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki obvladuje Zahodni breg. "Šaron je bil zločinec, odgovoren za uboj (palestinskega voditelja Jaserja) Arafata, in upali smo, da se bo kot vojni zločinec pojavil pred Mednarodnim kazenskim sodiščem," je dejal visoki član Fataha Džibril Rajub.

Čeprav je veljal Šaron za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj.

Barack Obama izrazil zavezništvo Izraelu
Sožalje sta Šaronovi družini in Izraelu izrekla tudi ameriški predsednik Barack Obama in njegova žena Michelle. V izjavi sta zapisala, da je to "izguba voditelja, ki je svoje življenje posvetil državi Izrael." Obama je ob tem Izraelu znova potrdil "zavezništvo" in izrazil "zahvalo za trajno prijateljstvo med državama". Ob tem je še dejal, da si bodo ZDA prizadevale za "ohranjanje trajnega miru in varnosti Izraelcev".

Oglasila sta se tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in njegova žena, nekdanja zunanja ministrica Hillary Clinton. O Šaronu sta med drugim zapisala, "da je dal svoje življenje Izraelu" in da jima je bilo "v čast z njim delati, se prepirati in ga opazovati, kako skuša vedno najti pravo pot za svojo ljubljeno državo".

Ban Ki Mun je dejal, da je Ariel Šaron "junak za svoj narod, na prvem mestu vojak in nato državnik". Svet se ga bo spominjal po njegovem političnem pogumu in odločnosti, da sprejme bolečo, a zgodovinsko odločitev o umiku Izraela z območja Gaze, je spomnil. Zdajšnje izraelske oblasti je pozval, naj jim bo Šaronov pragmatizem navdih.

Angela Merkel: Bil je izraelski domoljub
V Evropi se je med prvimi oglasil Van Rompuy, ki je zapisal, da je za smrt izvedel z žalostjo ter da je pokojni odigral ključno vlogo v novejši zgodovini Izraela.

Nemška kanclerka Angela Merkel je o Šaronu menila, da je bil "izraelski domoljub", ki je naredil veliko za svojo državo, ter podobno kot Ban spomnila na umik Izraela iz Gaze leta 2005. Za britanskega premierja Davida Camerona pa je bil "ena najpomembnejših figur v zgodovini Izraela ter premier, ki je pri zasledovanju miru sprejemal pogumne in sporne odločitve".

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem v sožalju pohvalil osebne sposobnosti Šarona in njegova prizadevanja, da zaščiti interese Izraela. Bil je visoko cenjen tako doma kot v svetu, je še zapisal in dodal, da se ga bo Rusija spominjala kot nekoga, ki je vedno podpiral prijateljske odnose med državama ter je veliko prispeval k njunemu sodelovanju.

Odzivi ob smrti Šarona prihajajo z vsega sveta
Umrl je nekdanji izraelski premier Ariel Šaron