Jackie Kennedy je umrla leta 1994. Foto: EPA
Jackie Kennedy je umrla leta 1994. Foto: EPA

Zvočni intervju je opravil zgodovinar Bele hiše Arthur Sclesinger in Kennedyjeva je vanj privolila pod pogojem, da bo objavljen šele nekaj časa po njeni smrti. Umrla je leta 1994, poroča BBC.

V osmih urah posnetkov je Kennedyjeva zaupala, da je njen mož kritiziral svojega podpredsednika Lydona Johnsona, ki je prihajal iz Teksasa in za katerega je dejal, da ga je bil prisiljen vzeti za podpredsedniškega kandidata, saj je za uravnoteženje predsedniške kandidature potreboval južnjaka.

"O Bog, ali si lahko predstavljaš, kaj bi se zgodilo državi, če bi bil Lyndon predsednik," je John Kennedy dejal svoji soprogi. Johnson je postal predsednik leta 1963 po atentatu na Kennedyja in je bil nato na volitvah leto dni kasneje izvoljen še za štiriletni mandat.

Kennedyjeva se je tudi spomnila besed moževega brata Roberta Kennedyja o Martinu Luthru Kingu, za katerega je dejal, da je bil pijan na pogrebu Johna F Kennedyja. Sama ga je ocenila kot "groznega človeka".

Kritična do tujih voditeljev
Nič kaj prizanesljiva ni bila niti do svetovnih voditeljev; francoskega predsednika Charlesa de Gaulla je označila za "egomanijaka" in "potuhnjenega človeka", medtem ko je bila po njenem mnenju prihodnja indijska premierka Indira Gandi "zagrenjena, vsiljiva in grozna ženska".

V intervjuju se je Kennedyjeva spomnila tudi težkih trenutkov z možem med kubansko raketno krizo, ko so se ZDA in Sovjetska zveza znašle skoraj na robu jedrskega spopada.

Takrat so nekateri uradniki poslali svoje žene stran, a prva dama se je temu uprla in je vztrajala, da bo ne glede na to, kaj se bo zgodilo, ostala pri možu. "Tudi če ni prostora v zaklonišču Bele hiše, hočem biti s teboj in hočem umreti s teboj," je dejala.

Kennedyjeva je tudi povedala, da se je njen mož šalil glede atentata, potem ko je z zgodovinarjem s Princetona razpravljal o zapuščini Abrahama Lincolna. Kennedy ga je vprašal, ali bi Lincolna tako cenili tudi, če ga ne bi ubili.

Po koncu kubanske raketne krize je nato dejal, da če bi ga kdo kadar koli želel ubiti, bi moral to storiti ta dan.