Japonska vojaška letala morajo vse večkrat poleteti. Foto: Reuters
Japonska vojaška letala morajo vse večkrat poleteti. Foto: Reuters

Od marca lani pa do letošnjega marca so japonska vojaška letala morala posredovati v kar 943 primerih, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem, so sporočili iz japonskega obrambnega ministrstva. Gre za drugo najvišje število srečanj v zraku v 12-mesečnem obdobju od leta 1984, ko je bilo takih primerov 944.

Japonska je z obema večjima sosedama vpletena v ozemeljske spore. Medtem ko so ruska letala letela na severu nad Kurilskim otočjem, ki so ga Rusi zasedli po koncu druge svetovne vojne, lastijo pa si ga tudi Japonci, pa so preleti kitajskih letal skoncentrirani na jugu, v Vzhodnokitajskem morju, kjer se nahajajo neposeljeni otoki, ki si jih lastita obe državi.

Preleti ruskih vojaških letal so se močno povečali po lanski ruski priključitvi Krimskega polotoka. Po besedah poveljnika ameriških sil v Tihem oceanu admirala Saumela Locklearja se ruska zračna dejavnost v zadnjih mesecih lahko skoraj primerja z ravnjo med hladno vojno.

Zaradi napetosti s sosednjima državama je Japonska po nekaj letih varčevanja znova začela povečevati izdatke za obrambo, a vseeno v manjši meri kot Kitajska. Tokio ima v načrtu nakup novih patruljnih letal dolgega dosega, vojaških transportnih letal, ladij za prevoz helikopterjev in ameriških lovcev F-35, ki se ponašajo z manjšo radarsko zaznavnostjo.

Japonski premier Šinzo Abe načrtuje tudi omilitev ustavnih omejitev za japonske oborožene sile, da bi lahko lažje delovale zunaj meja. Poleg tega si obeta tudi tesnejše sodelovanje z ameriškimi silami.