Kmalu bo minilo eno leto od jedrske katastrofe v Fukušimi. Foto: EPA
Kmalu bo minilo eno leto od jedrske katastrofe v Fukušimi. Foto: EPA

Poročilo neodvisnega panela strokovnjakov razkriva mogoče scenarije, na katere so se pripravljale japonske oblasti po rušilnem potresu in uničujočem cunamiju 11. marca lani.

V glavi sem imel peklenski scenarij, po katerem bi jedrski reaktorji v močno poškodovani jedrski elektrarni Fukušima eksplodirali drug za drugim, je preiskovalcem nesreče v Fukušimi dejal tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano.

"Če bi se to zgodilo, bi bilo s Tokiom konec," je bil jasen.

V obdobju po jedrski katastrofi v Fukušimi je japonska vlada pripravljala številne načrte za evakuacijo 13 milijonov prebivalcev japonske prestolnice, saj se je bala, da bodo Tokio prizadele posledice mogočega niza eksplozij več reaktorjev ob japonski obali.

Poročilo neodvisnih strokovnjakov še razkriva, da se je Tepco, ki upravlja Fukušimo, pripravljal na popoln umik in evakuacijo vseh zaposlenih iz elektrarne.

Za to možnost se Tepco, ki ni želel sodelovati s panelom strokovnjakov, na koncu ni odločil, ampak je izpolnil ukaz tedanjega japonskega premierja Naota Kana, ki je zahteval reševalna dela na elektrarni.

Po mnenju strokovnjakov gre prav Kanovi vztrajnosti zasluga za to, da razmere v Fukušimi niso popolnoma ušle izpod nadzora, kar bi imelo katastrofalne posledice za Japonsko.