Latinski patriarh Jeruzalema je samostan Dormition opisal kot
Latinski patriarh Jeruzalema je samostan Dormition opisal kot "pomemben kraj medverskega dialoga med judovstvom in krščanstvom" in dejal, da upa, da bodo storilci aretirani, "preden lahko udejanjijo svoje grožnje". Foto: Reuters
Policija je s prebarvanjem grafitov škodo samo še povečala. Foto: Uradna stran Dormitiona
Samostan je na gori Sion, blizu Davidovega groba. Foto: EPA

Vandali so stene in vrata zgradbe popisali s protikrščanskimi slogani v hebrejščini, kot so "Kristjane v pekel", "Naj bo njegovo ime izbrisano", "Izbrišite ime in spomin podleža", "Maliki bodo iztrebljeni" in "Smrt poganskim kristjanom, sovražnikom Izraela", poroča Haaretz. Reuters ob tem navaja, da zaradi različnih pisav za dejanjem najverjetneje stoji skupina ljudi.

Patri so v izjavi za javnost na svoji strani zapisali, da so ponoči blizu samostana slišali glasno, "agresivno" glasbo in žebranje skrajnih ortodoksnih Judov, kar traja že tri leta. Naslednji dan so odkrili grafite, pri čemer so izpostavili, da varnostnih kamer na tistem delu ni, čeprav so jim izraelske varnostne sile te obljubile že po napadih leta 2013. Policija je grafite nato na lastno pest prebarvala s črno in rdečo barvo, s čimer so škodo na stavbi samo še povečali.

"Pozivamo oblasti, da vzamejo ta zločin resno in končno že zagotovijo izboljšanje varnostnih razmer na Sionu, ki nam ga obljubljajo že od poletja 2013. Hvaležni smo vsem našim prijateljem v Izraelu, ki nam pomagajo s solidarnostjo. Mi, menihi na Dormitionu, si ne bomo nehali prizadevati za spravo, pravičnost in mir, v katerem lahko molimo - ob tem se bomo priporočili tudi, da storilcem izgine sovraštvo iz njihovih src," so zapisali.

Netanjahu zgrožen
"To je dejanje, ki si zasluži vse obsojanje, za taka dejanja tu ni prostora. Izrael je kraj, kjer kristjani in vse druge veroizpovedi uživajo svobodo bogoslužja in edina dežela na Bližnjem vzhodu, kjer krščansko prebivalstvo raste. Policija si že prizadeva za to, da najde odgovorne," je vandalizem obsodil izraelski premier Benjamin Netanjahu, pod katerim se sicer v Izraelu nacionalizem občutno krepi.

Vandalizem je obsodil tudi izraelski minister za notranjo varnost Gilad Erdan, ki je povedal, da bodo angažirali dodatne policijske enote, da bi odgovorne za to "gnusno dejanje" prijeli. "Nikomur ne bomo pustili, da spodkopava versko sobivanje v Izraelu," je bil odločen.

Kraj velikega pomena
Ayman Odeh, vodja Združene liste, zveze palestinskih strank v izraelskem parlamentu, je vandalizem označil za zločin iz sovraštva, ob tem pa odgovornost delno pripisal tudi vladi, ki da vztrajno ignorira skrajneže, ko ti napadajo Arabce. "Nadlegovanja in skrunjenja krajev, svetih za islam in krščanstvo, so postali skoraj konstantni, nihče pa zanje ne odgovarja," je povedal. "V Jeruzalemu pripadnike duhovščine nadlegujejo že leta, a v zadnjem času je ta fenomen postal še hujši, pogostejši in nasilnejši."

105 let star samostan Dormition je že dalj časa tarča napadov - februarja lani so tako neznani požigalci podtaknili požar v stavbi ob samostanu, leta 2012 in 2013 pa so zidove zgradbe popisali s podobnimi grafiti kot zdaj. Med obiskom papeža Frančiška leta 2014 je papež daroval mašo v Dormitionu, kmalu za tem pa je neznani požigalec zažgal knjigo gostov. Prejšnji mesec so neznanci tudi oskrunili katoliško pokopališče salezijanskega samostana v Beit Jamalu, 30 kilometrov zahodno od Jeruzalema.

Številni kristjani verjamejo, da je Jezus na kraju, kjer je danes samostan, imel zadnjo večerjo, poleg tega pa naj bi bil tu tudi pokopan svetopisemski kralj David.