Bašir je na nedavnih volitvah znova postal predsednik Sudana, ki mu vlada že več kot četrt stoletja. Foto: Reuters
Bašir je na nedavnih volitvah znova postal predsednik Sudana, ki mu vlada že več kot četrt stoletja. Foto: Reuters

Bašir se je v Johannesburgu mudil na vrhu Afriške unije in v nedeljo mu je sodišče v Pretorii prepovedalo odhod iz države, potem ko je od ICC-ja prišla zahteva po aretaciji in izročitvi.

ICC je namreč že leta 2009 izdal zaporni nalog za Baširja, potem ko so ga obtožili vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v času spopadov v zahodni sudanski pokrajini Darfur, kjer je bilo po neuradnih podatkih ZN-a ubitih več kot 300.000 ljudi, medtem ko jih je dva milijona in pol zapustilo svoje domove.

Sodišče v Pretorii je nameravalo še danes sprejeti dokončno odločitev o zahtevi ICC-ja po njegovi aretaciji, a Bašir ni čakal na odločitev, ampak je z vojaškim letalom odletel iz Južne Afrike in bo popoldne pristal v Sudanu, kjer bo pozdravil zbrane.

Poslanci na stran Baširja
Južna Afrika bi morala kot podpisnica rimskega statuta, s katerim je bil ustanovljen ICC, Baširja izročiti sodišču. A iz delegacije sudanskega predsednika je bilo že zjutraj mogoče slišati, da bo Bašir še danes odšel iz Južne Afrike in se ne bo zmenil za odločitev lokalnega sodišča.

Na stran Baširja so se postavili tudi južnoafriški poslanci, saj je tamkajšnji parlament izrazil podporo sudanskemu predsedniku. Vodja parlamentarnega odbora za mednarodne odnose Siphosezwe Masango je poziv ICC-ja označil kot poskus netenja spora med afriškimi voditelji.

"Če se bodo stvari nadaljevale v tej smeri, bo odbor morebiti vladi svetoval, naj na novo pretehta članstvo v ICC-ju. Pravzaprav bi bilo najbolje, če bi temu zgledu sledila celotna celina," je dejal Masango.