Številni so v strahu pred napadi mesto Malakal zapustili s čolni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Številni so v strahu pred napadi mesto Malakal zapustili s čolni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Prebivalce mesta Malakal je zajela panika zaradi govoric, da bodo sile uporniškega voditelja Rieka Macharja napadle mesto.

Številni so skušali zbežati po Nilu, kar pa je bilo zanje usodno. Na čoln, ki prejme največ 80 potnikov, se je vrcalo več sto ljudi, in čoln se je prevrnil. Med žrtvami so tudi ženske in otroci.

"Ljudje so se oprijeli stranic, a ko se je čoln prevrnil, je le dvema človekoma in kapitanu uspelo živim doseči bregove," je povedal tamkajšnji uradnik James Chol.

Nasilje je v Južnem Sudanu izbruhnilo 15. decembra, ko je južnosudanski predsednik Salva Kiir svojega nekdanjega namestnika Rieka Macharja obtožil poskusa izvedbe udara. Machar je to zanikal in Kiira obtožil, da poskuša počistiti s svojimi političnimi nasprotniki. Spopadi so se kmalu razširili po vsej državi in se še niso umirili, saj obe strani vztrajata, da ne bosta popustili pred dejanskim dogovorom.
Združeni narodi poročajo, da je v spopadih umrlo že več tisoč ljudi, najmanj 200.000 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.