Fizični napadi nad azijsko skupnostjo so se v času pandemije opazno okrepili. Foto: AP
Fizični napadi nad azijsko skupnostjo so se v času pandemije opazno okrepili. Foto: AP

Samo v zadnjem tednu so ameriški mediji poročali o treh hudih tovrstnih napadih – na Manhattnu je bil porezan po obrazu Američan filipinskega rodu, v San Joseju v Kaliforniji je bila napadena 64-letna Američanka vietnamskega rodu, v Oaklandu je bil napaden 91-letni azijski Američan, ko se je sprehajal po ulici, v San Franciscu pa umorjena 84-letna Američanka tajskega rodu.

“Da zgolj obstajaš kot manjšina v tej državi, nekateri vidijo kot protest,” je na Instagramu zapisala Olivia Munn, hollywoodska igralka, ki ima po mami kitajske in vietnamske korenine. Munnova je ena od številnih vidnih predstavnikov azijskih manjšin v ZDA, ki je v teh dneh opozorila na nasilje nad njimi, hkrati pa okrcala osrednje medije, ki to vse bolj perečo težavo bolj ali manj ignorirajo in jo pometajo pod preprogo.

Sorodna novica Rasizem in sinofobija v času pandemije: Nas bodo Kitajci res pojedli?

Olivii Munn, manekenki tajskih korenin Chrissy Teigen ter igralcema Danielu Dae Kimu (južnokorejskega rodu) in Danielu Wuju (kitajskega rodu) se je v pozivu javnosti pridružil tudi Phillip Lim, eden vodilnih modnih oblikovalcev azijskega rodu.

“Napadi so uperjeni v vse generacije, dogajajo se na ulicah, v šolah ... Zdi se kot ‘odprta sezona lova’. Kot da bi ljudje vse svoje nakopičene frustracije uperili v azijsko skupnost,” je dejal za Guardian oblikovalec, čigar starši prihajajo iz Kitajske.

Poročilo azijsko-ameriške odvetniške zbornice New Yorka (AABANY) navaja, da je bilo po vsej državi med marcem in septembrom 2020 več kot 2.500 prijav zločinov iz sovraštva, uperjenih proti azijski manjšini, pri čemer velika večina zločinov sploh prijavljena ni.

Grešni kozel svetovne krize

Po navedbah obsežnega, nedavno objavljenega poročila, ki se ukvarja konkretno s porastom rasizma proti azijski skupnosti New Yorka, so se sovražni incidenti proti azijski skupnosti dramatično okrepili po terorističnih napadih 11. septembra 2001, nato pa so naravnost eksplodirali po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA, ki je novi koronavirus vztrajno označeval za “kitajski virus” – in bolj ko se je zaostroval njegov spor s Kitajsko, bolj je koronavirus postajal "kitajski virus".

Transparent v New Yorku opozarja, kako so predstavniki azijske manjšine postali grešni kozli za globalno pandemijo. Foto: AP
Transparent v New Yorku opozarja, kako so predstavniki azijske manjšine postali grešni kozli za globalno pandemijo. Foto: AP

Tako Chrissy Teigen, ena najglasnejših zvezdniških kritičark Trumpa, kot Lim menita, da je ena od usodnejših zapuščin Trumpove administracije prav vztrajno uperjanje prsta v azijsko skupnost v času pandemije, kar je povzročilo porast sovraštva in nasilja. “Naša skupnost ne sme več molčati in ostajati grešni kozel te svetovne zdravstvene krize," je na Instagramu zapisal Lim.

Globoko zakoreninjen rasizem

Trump je v zadnjem govoru kot predsednik ZDA koronavirus spet označil za kitajski virus, ob tem pa dodal: "Vsi vemo, od kod je prišel." Mnogi aktivisti in strokovnjaki so Trumpa vseskozi opozarjali, da s tovrstno retoriko neti sovraštvo in podpihuje rasizem do Azijcev, kar se je tudi izkazalo za točno.

“Prejšnja administracija je načrtno kot izvor virusa izpostavila azijsko skupnost, pri tem pa uporabljala odvratne skovanke kot 'kung-flu' (kung gripa) in 'kitajski virus'. To je povzročilo veliko dolgotrajne škode in več kot očitno privedlo do porasta nasilja nad našo skupnostjo," piše Lim.

Ob tem je še dodal, da je Trump izkoriščal azijsko ameriško skupnost, da je odvračal pozornost od tega, da njegova administracija ni bila sposobna nadzirati širjenja pandemije.

"On je odgovoren. On je obraz modernega rasizma in ne predstavlja Amerike danes," je še dejal Lim, a ob tem priznal, da se rasizem do Azijcev ni rodil s Trumpom. "Ti nasilni napadi na azijske skupnosti so simptom večjih težav, zakoreninjenih v sistemskem rasizmu. To je neposredni rezultat ksenofobije in kolonializma, ki že desetletja obstajata v Ameriki.”

V ZDA je s covidom-19 umrlo več kot 470.000 ljudi, kar državo uvršča v vrh tistih najbolj prizadetih v pandemiji.

Foto: AP
Foto: AP

Zavračanje prevoza, izogibanje, pljuvanje ...

Predstavniki južnoazijske, muslimanske, sikhovske, hindujske in bližnjevzhodne skupnosti so sicer že leta tarča nadlegovanj in napadov, s pandemijo koronavirusa pa se je srd uperil predvsem v vzhodnoazijsko skupnost.

Do konca lanskega leta so v New Yorku dobili 259 prijav verbalnega in fizičnega nasilja nad Azijci, pri čemer gre povečini za verbalno nadlegovanje, niso pa redki tudi vidno izogibanje, fizični napadi ter namerno kašljanje in pljuvanje v predstavnike azijske skupnosti.

Največ primerov protiazijskega sovraštva so v zadnjem letu opazili v New Yorku in San Franciscu, mestih, ki imata tudi sicer veliko azijsko skupnost.

"Sodimo sem." Foto: AP

“Zlasti v New Yorku je ogromno verbalnega nadlegovanja, pljuvanja, kašljanja v te ljudi, resnično gnusnega vedenja, ki človeka razčloveči in za katero se zdi, da se je med pandemijo še posebej razmahnilo. V New Yorku je tudi ogromno kršitev človekovih pravic, ko predstavnikom azijske skupnosti prepovedujejo vstop v določene prostore,” je na virtualni konferenci v četrtek povedal Russell Jeung, predstojnik oddelka za azijsko ameriške študije na univerzi v San Franciscu.

Podatki razkrivajo tudi, da je v New Yorku več incidentov, povezanih z javnim prevozom, kot drugje po državi. Azijce tako zavračajo številni taksiji, vozniki Uberja itd. “Tu ne gre zgolj za mikroagresijo. Naši anketiranci, zajeti v raziskavo, imajo zaradi teh dogodkov hude in zelo konkretne travme. Poročajo o depresiji, nespečnosti in izogibanju določenim krajem, kjer lahko pričakujejo nadaljnji rasizem.”

Ogromen porast zločinov proti Azijcem

V zadnjem letu je občutno poraslo nasilje nad predstavniki vzhodno azijske skupnosti. Foto: AP
V zadnjem letu je občutno poraslo nasilje nad predstavniki vzhodno azijske skupnosti. Foto: AP

Po podatkih newyorške policije je bilo med 1. januarjem in 1. novembrom lani prijavljenih 24 zločinov iz sovraštva, neposredno povezanih s koronavirusom – kategorija, ki še leta 2019 ni obstajala, poudarja NBC. Ta številka je sicer osemkrat večja od zločinov iz sovraštva proti Azijcem v istem obdobju leto pred pandemijo.

V prvi četrtini leta 2020 so zaradi rasno motiviranih zločinov aretirali 23 ljudi – od tega jih je bilo 39 odstotkov uperjenih proti Azijcem. Za primerjavo: leta 2019 je bil ta delež 6-odstoten.

Položaj je tako resen in zaostren, da je newyorška policija avgusta lani vzpostavila posebno enoto, pristojno samo za zločine iz sovraštva proti Azijcem.

Raziskava tudi kaže, da je newyorški odbor za človekove pravice (NYCCHR) med februarjem in majem 2020 prejel poročila o 389 s koronavirusom povezanih sovražnih dejanj. Od tega je pri 145 šlo za nastrojenost do Azijcev. Še huje in praktično neregulirano pa se rasizem in ksenofobija širita na spletu.

Kot poudarja poročilo, sovraštvo do Azijcev in nasilje nad njimi ni nekaj novega. V preteklosti so se večkrat izrabljali bolezni in izbruhe za racionalizacijo rasizma in ksenofobije proti azijskim Američanom in drugim “prišlekom”, pri čemer imajo dejavniki, ki to spodbudijo, pogosto malo skupnega z boleznijo samo.