V Džungli pri Calaisu živi okoli 9.000 beguncev. Foto: Reuters
V Džungli pri Calaisu živi okoli 9.000 beguncev. Foto: Reuters
Poziv britanski premierki: "Gospodična May, podrite ta zid." Foto: Reuters

v Veliko Britanijo sprejme skoraj 400 otrok iz begunskega taborišča pri francoskem Calaisu, imenovanem Džungla, preden taborišče porušijo.

Med tistimi, ki so se podpisali pod odprto pismo Mayevi, so tako nekdanji canterburyjski nadškof Lord Williams ter škofi Durhama, Manchestra, Barkinga, Stepneyja in Southwarka, kot tudi muslimanski in judovski verski voditelji, taborišče pa so označili za "madež" na vesti Francije in Velike Britanije, poroča BBC.

V pismu piše, da so otroci, od katerih najmlajši šteje osem let, "pobegnili pred vojno in pregonom, zdaj pa so obtičali na severu Francije, globoko travmatizirani in močno ogroženi, kar je dodobra dokumentiral tudi protisuženjski komisar, ki ste ga kot notranja ministrica sami imenovali".

In še: "Nihče od nas noče, da Džungla obstaja. To je madež na vesti tako Francije kot Britanije. A v naglici, da bi ga izpraznili, je potreba po zaščiti otrok najvažnejša. Med zadnjim takim rušenjem je organizacija Help Refugees (Pomagajte beguncem) naštela 129 otrok, ki so izginili neznano kam. Čas za ukrepanje je zdaj."

9.000 prebivalcev Džungle
K reševanju begunskih otrok iz Džungle je sicer prejšnji teden pozval že Unicef.

Britanska vlada je poudarila, da vsekakor namerava ranljive otroke prerazporediti.

Po navedbah francoskega predsednika Francoisa Hollanda bo Džungla izpraznjena še pred zimo, 9.000 prebivalcev taborišča, ki tam živijo v nevzdržnih razmerah, pa naj bi namestili po celi državi.

Dobrodelne organizacije ocenjujejo, da je v Džungli okoli tisoč mladoletnikov brez spremstva, okoli 400 od teh pa bi lahko namestili v Veliki Britaniji. Okoli 200 bi jih lahko bilo premeščenih pod Dublinsko uredbo EU-ja, po kateri so lahko begunski otroci brez spremstva nameščeni v državi, v kateri imajo sorodnika, ki lahko poskrbi zanje.