Mihail Kalašnikov in ruski predsednik Dimitrij Medvedjev. Foto: EPA
Mihail Kalašnikov in ruski predsednik Dimitrij Medvedjev. Foto: EPA

Ob tem je za ruske medije poudaril, da ni nikoli meril na to, da bi puška postala eno najbolj priljubljenih orožij v konfliktih po svetu.

"Ustvaril sem orožje, da bi branil meje domovine. Ni moja krivda, da so jo včasih uporabili, kjer je ne bi smeli. To je krivda politikov," je dodal na slovesnosti v Kremlju, na kateri mu je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev podelil visoko državno odlikovanje "heroj Rusije".

Kot je ob tem poudaril Medvedjev, velja puška AK-47 za briljanten primer ruskega orožja in nacionalno znamko, ki pri vsakem državljanu izzove ponos.

Slovesnost je minila tudi ob branju slavljenčeve poezije, saj se Kalašnikov amatersko ukvarja tudi s pisanjem pesmi in je avtor šestih knjig. "Poezijo sem pisal v svoji mladosti in ljudje so menili, da bom postal pesnik. Vendar nisem. Obstaja veliko slabih pesnikov brez mene. Šel sem po drugi poti," je dejal.

Da gre za resnično legendarno osebnost, je izpostavil ruski premier Vladimir Putin, 90-letnemu Kalašnikovu so se poklonili tudi na ruski državni televiziji in celo ruska kozmonavta na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

"Vaše ime kakor tudi ime prvega kozmonavta Jurija Gagarina je postalo simbol naše države v 20. stoletju," je v videosporočilu menil član posadke ISS-ja, kozmonavt Maksim Surajev.

Kalašnikov velja za narodnega heroja za snovanje puške AK-47, katere ime se nanaša na avtomatsko puško in letnico, ko jo je njen avtor ustvaril.

Doslej so po svetu prodali več kot sto milijonov kalašnikovk, ki jih še vedno uporabljajo borci na številnih vojnih območjih, kot na primer v Iraku, Afganistanu in Somaliji. Kot so zapisali na uradni spletni strani, jo uporabljajo vojske v 106 državah. Prvič so jo uporabili v vojski Sovjetske zveze leta 1949.