"Noben človek ni nezakonit" sporočajo prosilci za azil v Nemčiji. Naval migrantov spremlja tudi krepitev nacionalističnega oz. rasističnega nasilja. Na centre, v katerih so nameščeni begunci, so med januarjem in junijem izvedli 202 napada oz. toliko kot v celotnem lanskem letu. Foto: Reuters
Nemiri v Heidenau
Po treh nočeh protiazilantskih izgredov je primer Heidenau postal nacionalna tema v Nemčiji, ki je znotraj Evropske unije sicer najbolj zaželena destinacija beguncev in migrantov. Foto: Reuters
Ograja na madžarsko-srbski meji
Madžarska sicer pospešeno končuje gradnjo razvpite protibegunske ograje na meji s Srbijo. Po trditvah Budimpešte bodo vsa dela na 170 km dolgi meji dokončana do konca avgusta. Foto: Reuters
Srbija gostoljubna prehodna država za migrante
Makedonci zdaj spuščajo begunce čez mejo

"Odvratno je, kako skušajo skrajni desničarji in neonacisti uporabiti begunski center za širjenje svojega sovražnega sporočila. In sramotno je, kako se ljudje, celo družine z otroki, pridružujejo in nudijo podporo tem grozljivim dogodkom," je kanclerkino mnenje nemški javnosti posredoval njen medijski predstavnik Steffen Seibert. "Ni opravičila za nasilje," je dejal in dodal, da nasilni protesti ne odražajo vrednot Nemčije. "Nemčija ne bo dovolila, da bi bili begunci, s katerih težkim življenjskim položajem bi moral biti vsakdo seznanjen, deležni sovražnih parol ali groženj pijanih kričačev," je še izpostavljeno v sporočilu Merklove.

Demonstracije NPD-ja prerasle v izgrede
Mestece Heidenau v nemški zvezni deželi Saška je bilo konec tedna zaradi nedavnega odprtja azilnega doma prizorišče rasističnih izgredov, v katerih je bilo ranjenih več kot 30 policistov. Spopadi med levičarskimi skupinami in skrajnimi desničarji so nazadnje potekali tri večere, v ponedeljek pa je bilo mirno.

Napovedan enoten odziv EU-ja
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta se srečala v Berlinu in pozvala k enotnemu odzivu na največjo migrantsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni. "Vzpostaviti moramo enoten sistem glede pravice do azila," je v kratki izjavi pred pogovori dejal Hollande. Naval beguncev in migrantov s kriznih območij je označil za "izredno situacijo, ki bo trajala nekaj časa". "Namesto da bi čakali, bi morali organizirati in okrepiti svoje politike, in prav to predlagata Francija in Nemčija," je po dejal Hollande. Po besedah Merklove obe državi tudi pričakujeta, da bodo vse članice Evropske unije izvajale dogovorjene politike na področju beguncev.

Izgredi desničarskih skrajnežev in rasistov so v mestu blizu Dresdna izbruhnili v petek, potem ko so tam potekale sprva mirne demonstracije privržencev neonacistične stranke NPD proti prihodu dvesto beguncev v novi center za prosilce azila, ki so ga uredili v nekdanji trgovini. Nočno nasilje blizu azilnega doma, v katerem je sodelovalo več sto skrajnih nacionalistov, je nato divjalo tudi v soboto in nedeljo zvečer. Policisti so v noči na ponedeljek z gumijevkami in solzivcem ukrepali v spopadih med desničarji in levičarji.

Notranji minister: "Povsem nesprejemljivo"
Policija je aretirala le nekaj skrajnežev, načelnik Marko Laske pa je v nedeljo sporočil, da je res tako, ker jim primanjkuje ljudi. Preiskava dogajanja sicer po navedbah Laskeja poteka. Ukrepanje so napovedale tudi deželne in zvezne oblasti. V Berlinu in Dresdnu so napovedali odločne ukrepe proti desničarskemu nasilju. Notranji minister Thomas de Maiziere je napovedal, da bodo proti nasilju, uperjenemu proti tujcem, ukrepali "z vso težo pravne države", saj je to povsem nesprejemljivo, poroča ponedeljkov Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ponoči v Beograd prišlo 70 avtobusov beguncev
V Beograd je v noči z nedelje na ponedeljek prispelo kar 70 avtobusov z migranti in begunci, ki so pretekle dni prečkali grško-makedonsko mejo in nato vstopili v Srbijo, poročajo beograjski spletni mediji. V Beogradu bodo sicer danes odprli informacijsko točko, na kateri bodo migranti lahko dobili vse najnujnejše informacije, pravno in psihološko podporo v maternem jeziku ali jeziku, ki ga razumejo, pričakujejo pa tudi dodatno pomoč meščanov - prostovoljcev.

Kurz v Makedoniji oster do EU-ja
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz pa je dopotoval na obisk v Makedonijo, kjer si pred četrtkovo konferenco o Zahodnem Balkanu na Dunaju na samem prizorišču ustvarja sliko o begunski krizi. Ob prihodu v Skopje je izjavil, da so države Zahodnega Balkana "preplavljene, preobremenjene in prepuščene same sebi".

Sicer pa je Kurz predvsem od Evropske unije zahteval hitro in pravilno ukrepanje. "Tega ne more nobena država rešiti sama," je dejal. "Dublinska uredba ne le, da deluje slabo, temveč sploh ne deluje. Nujna je pravična prerazporeditev beguncev med vseh 28 članic povezave," je izpostavil Kurz. Avstrija namreč zdaj tudi po pravni poti izpodbija sklepe v Dublinu in kvoto beguncev, ki bi jih morali prevzeti.

Srbija gostoljubna prehodna država za migrante
Makedonci zdaj spuščajo begunce čez mejo