Javljanje Karmen W. Švegl iz Kijeva

Z ukrajinske strani je slišati, da tam v ruski vojski niso samo naborniki, ampak prihajajo veliko bolj izurjeni profesionalni vojaki, bolje opremljeni za te zelo mrzle dni. Še zadnji civilisti zapuščajo mesto, prihajajo na železniško postajo, kjer so tudi begunci iz Irpinja in območij, ki so bila pod streli zadnje dni. Ti ljudje želijo zapustiti državo in so večinoma namenjeni na Poljsko in Madžarsko.

Kijev je že mesto duhov. Vidimo le še oborožene vojake, prostovoljce, železne in betonske barikade, vreče peska so skoraj povsod, za njimi pa vojaki, tudi ostrostrelci. Vojaki so tudi bolj nestrpni, preverjajo vsakega, ki prečka nadzorno točko in sprašujejo, ali je naša pot v mesto res nujna. Tako da policijska ura skorajda velja že ves dan. Humanitarne razmere v mestu niso prehude, ker enostavno ni toliko civilistov. Ljudje tudi želijo zapustiti predmestja, kajti do zdaj je bilo najhuje prav tam. V trgovinah je še vedno mogoče dobiti najnujnejše dobrine. Ukrajinske oblasti želijo predmestja in sam Kijev izprazniti in tukaj pustiti le ljudi, ki lahko primejo za orožje.

Reportaža Karmen Švegelj iz Irpinja

Reportaža Karmen W. Švegl iz uničenega Irpinja

Glavno mesto Ukrajine Kijev je opustelo, veliko prebivalcev ga je že zapustilo. Ukrajinske sile se pospešeno pripravljajo na obrambo pred ruskim napadom. Razmere so skrb vzbujajoče tudi v bližnjem mestu Irpinj.

Ruske sile stopnjujejo pritisk na Kijev predvsem s severa prestolnice. Zato iz uničenega Irpinja in bližnjih vasi, do koder sem se uspela prebiti, ljudje še vedno bežijo. Sredi ruševin je komajda še mogoče najti kakega človeka.

A ostale so sledi življenja. V porušeni hiši je nekoč očitno živela družina, od kuhinje je najti le še pokrovko. In dokaz, da so časi nekoč tam bili lepši: ostanek novoletno-božičnega praznovanja. A zdaj od doma teh ljudi v Irpinju ni ostalo čisto nič.

Ruske sile so to območje obstreljevale tudi po tem, ko so ga civilisti uspeli zapustiti. Nekaj ulic je dobesedno zravnanih z zemljo.

"Zmagujemo. Številni ruski okupatorji se predajajo, zapuščajo opremo in bežijo domov k svojim materam, ženam, otrokom. Za ruske vojake je najboljše, da odložijo orožje in gredo domov," je povedal moj sogovorec.

Sorodna novica Ukrajinske oblasti: V ruskem zračnem napadu uničena porodnišnica in otroški oddelek v Mariupolju

Ukrajinske sile zdaj skušajo zaustaviti ruske, pošiljajo okrepitve. Na severni obvoznici sem videla več tankov z ukrajinskimi oznakami, ki odhajajo proti severu prestolnice. Tam se že bijejo siloviti spopadi in kot slišimo, naj bi ukrajinska vojska tam začela napadati položaje ruskih sil.

Samo kilometer ali dva stran se ena izmed sosesk spreminja v utrdbo. Povsod barikade in vojaki pripravljeni na spopad. "Strah nas je, to je naselje z veliko prebivalci. Tu so visoki stanovanjski bloki. Število žrtev se bo močno povečalo, če bodo vdrli na to območje," je povedala moja sogovornica.

Ukrajinske sile vztrajajo, da za zdaj ostaja prioriteta evakuacija vseh predmestij, kjer bi se kmalu lahko razplamteli spopadi.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Video: Celotna reportaža