Organizatorji referenduma upajo, da bi podpora neodvisnosti pomenila začetek procesa osamosvajanja Katalonije od Španije. Foto: epa/Guido Manuilo
Organizatorji referenduma upajo, da bi podpora neodvisnosti pomenila začetek procesa osamosvajanja Katalonije od Španije. Foto: epa/Guido Manuilo
Barcelona
"Katalonija ni Španija." Foto: EPA

Več kot 700.000 ljudi v 170 mestih in vaseh bo lahko sodelovalo v referendumu, na katerem bodo lahko odgovorili na vprašanje: "Ali se strinjate, da Katalonija postane socialna, demokratična in neodvisna država in članica Evropske unije?"

Referendum organizira civilna družba
Izid referenduma ne bo pravno zavezujoč, saj ima po španski ustavi le zvezna vlada pravico razpisati obvezujoče referendume. Madrid je lokalnim oblastem v Kataloniji prepovedal, da bi za referendum dale na voljo svoje prostore ali sezname volivcev. Referendum zato organizira španska civilna družba, financirali ga bodo iz donacij. Namesto v mestnih hišah so volišča v prostorih sindikatov ali Cerkve.

Sodišče odloča o ustavnosti statuta
Do referendumov prihaja v času, ko špansko ustavno sodišče presoja, ali je statut o avtonomiji Katalonije v skladu s špansko ustavo. Statut o avtonomiji, ki ga je leta 2006 najprej potrdil španski parlament, nato pa še Katalonci na referendumu, pokrajini zagotavlja politično in finančno avtonomijo od oblasti v Madridu. Predvideva tudi okrepitev katalonskega jezika. Glavno jabolko spora je odstavek, ki določa, da lahko Katalonci sebe pojmujejo kot narod, katalonsko zastavo in himno pa priznava kot narodna simbola. Ustavno sodišče o statutu odloča že tri leta na zahtevo opozicijske Ljudske stranke, ki se zavzema za večjo centralizacijo države.

Organizatorji referenduma kljub njegovi nezavezujočnosti upajo, da bodo volivci političnim strankam v Katalonji pokazali, da si želijo neodvisnosti in jih prisilili, da se tudi one zavzamejo za odcepitev.

Podoben referendum je bil septembra v Arenys de Muntu. Referenduma se je udeležilo 41 odstotkov od 8.000 tamkajšnjih prebivalcev. Z veliko večino - 96 odstotki - so podprli neodvisnost te gospodarsko najmočnejše španske pokrajine.

Različne ankete, različna podpora
Javnomnenjske ankete se močno razlikujejo v oceni podpore neodvisnosti Katalonje, ki uživa precejšnjo avtonomijo. Študija pokrajinske vlade je pokazala, da je za neodvisnost 20 odstotkov Kataloncev, časnik La Vaguardia pa omenja neko drugo raziskavo, po kateri neodvisnost podpira 40 odstotkov Kataloncev.

Naslednji referendum v Barceloni
"Ti glasovi o neodvisnosti ne vodijo nikamor," je v petek izjavil španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero. Po drugi strani je predsednik nogometnega kluba Barcelona, ponosa Kataloncev, podprl neodvisnost pokrajine. "Katalonija umira in ima pravico postati država," meni Joan Laporta.

Po današnjem referendumu bodo prebivalci katalonske prestolnice Barcelone mnenje glede samostojnosti lahko podali 28. februarja naslednje leto, prebivalci Girone in Lleida pa 15. aprila.