V Kataloniji se zadnja leta krepi nacionalizem. K temu je še prispevala gospodarska kriza, ki je povečala občutek nepravičnosti in zaostrovala politične napetosti. Foto: EPA
V Kataloniji se zadnja leta krepi nacionalizem. K temu je še prispevala gospodarska kriza, ki je povečala občutek nepravičnosti in zaostrovala politične napetosti. Foto: EPA

"Politični proces se nadaljuje," je dejal poslancem regionalnega parlamenta prvi mož katalonske vlade Artur Mas. Dodal je, da je bila razsodba ustavnega sodišča "bolj ali manj pričakovana". "Za vsako oviro, ki jo bomo na tej poti srečali, bomo našli rešitev." Ob tem je ponovil željo po izvedbi referenduma o neodvisnosti 9. novembra letos.

Špansko ustavno sodišče je v torek razsodilo, da je lanski dogovor katalonskih poslancev o izvedbi referenduma o neodvisnosti v nasprotju z ustavo iz leta 1978, ki prav tako prepoveduje enostranski razpis referenduma o samoodločbi.

Španska vlada nasprotuje referendumu
Politično vodstvo Katalonije ne popušča pod pritiski španske nacionalne vlade, ki poziva k enotnosti Španije - ta se le počasi izvija iz hude gospodarske krize.

Referendumu tako nasprotujeta dve največji španski nacionalni stranki, vladajoča Ljudska stranka in opozicijski socialisti. Španski premier Mariano Rajoy je prejšnji mesec vztrajal, da tovrstnega referenduma v Španiji ne more biti. "Nihče ne more enostransko celotnemu španskemu prebivalstvu odvzeti pravice, da odloča o svoji prihodnosti," je Rajoy takrat povedal nacionalnemu parlamentu, ki naj bi o referendumu začel razpravljati 8. aprila.

Katalonija je bila sprva eden izmed gospodarskih motorjev Španije, nato pa postala ena najbolj zadolženih v državi. Osrednji vladi v Madridu namreč očita, da ni pravično razdelila premoženja, in zahteva večjo davčno avtonomijo.