Katalonija je odločena, da bo referendum v vsakem primeru izpeljala. Foto: EPA
Katalonija je odločena, da bo referendum v vsakem primeru izpeljala. Foto: EPA

Kampanjo za referendum je katalonska vlada sprožila, potem ko je predsednik katalonske vlade Artur Mas v soboto razpisal posvetovalni referendum o neodvisnosti Katalonije za 9. november. Zdaj je kampanjo začasno prekinila, da bi zadostila pravilom španske zakonodaje.

Kot je na tiskovni konferenci v Barceloni povedal tiskovni predstavnik katalonske vlade Francesc Homs, je Katalonija odločena izpeljati referendum kljub nasprotovanju španske vlade. "Naš cilj je nadaljevati, dokler ne izpolnimo naših obveznosti v skladu z zakonodajo," je povedal Homs in dodal, da katalonska vlada ne more dati signala, da se je predala.

Zvečer se je v Barceloni zbralo več tisoč ljudi, ki so na protestu sporočali, da se bodo kljub prizadevanjem Madrida, da bi ga preprečil, udeležili referenduma o neodvisnosti Katalonije. Množični protesti so potekali tudi v drugih mestih po pokrajini.

Špansko ustavno sodišče je izvedbo referenduma v ponedeljek namreč zadržalo, potem ko je v presojo prejelo pritožbo španske vlade, ki jo je ta v ponedeljek vložila zaradi razpisa referenduma. Pričakovati gre, da bo ustavno sodišče razsodilo v korist španske vlade, odločitev pa mora sprejeti najpozneje v petih mesecih.

Rajoy pripravljen razpravljati o reformi ustave
Španski premier Mariano Rajoy je medtem zatrdil, da je odprt za predloge o reformi ustave, h kateri prav zaradi dogajanja v Kataloniji pozivajo Rajoyevi politični nasprotniki. Opozicijske socialiste je tako pozval, naj predstavijo podroben načrt ustavne reforme in ljudem jasno povedo, kaj predlagajo, a je ob tem poudaril tudi, da reforma ni prioriteta njegove vlade. Ta ostaja okrevanje španskega gospodarstva.

Socialisti so Rajoyevo vlado sicer podprli pri njenem odločnem nasprotovanju načrtom Kataloncev, da izvedejo referendum o neodvisnosti te španske regije, a so ob tem predlagali tudi "federalno" reformo ustave iz leta 1978.

Katalonija želi iz Španije
Katalonija je ena najbogatejših pokrajin v Španiji, a je do pred kratkim le majhen delež Kataloncev želel polno neodvisnost. Boleče posledice krize pa so s sabo prinesle tudi višjo podporo separatističnim težnjam, Barcelona pa Madridu zameri predvsem to, da je velik delež njihovih davkov namenjen revnejšim pokrajinam.