Šef norveške policije Oeystein Maeland je dejal, da zaradi pritiskov ne more več opravljati svojega dela. Foto: BoBo
Šef norveške policije Oeystein Maeland je dejal, da zaradi pritiskov ne more več opravljati svojega dela. Foto: BoBo

Kot piše norveški časopis Aftenposten, Maelanda podpirajo vodje vseh policijskih enot na Norveškem, nad njegovim odstopom pa so presenečeni, saj ga ni naznanil sam, ampak ga je v televizijskem pogovoru omenila pravosodna ministrica Grete Faremo.
''Njegov pristop k delu policije je bil svež, kljub njegovi povezavi z laburistično stranko,'' je dejal eden izmed vodij policijske upravne enote za časopis.

Zaradi Breivikovega strelnega pohoda je zaupanje Norvežanov v delo policije padlo, a kot so dejali nekateri, naj bi tudi odstop Maelanda pripomogel k delni vrnitvi ugleda, ''čeprav je za izgubo življenj seveda kriv Breivik'', je dejal vodja neodvisne komisije Alexandra Bech.

Odzivnost norveške policije je bila "nesprejemljiva"
Poročilo je neodvisna komisija objavila v ponedeljek, v njem pa je zapisala, da je bila odzivnost policije na streljanje Breivika ''nesprejemljiva''. Tako so navedli primer dveh krajevnih policistov, ki sta prišla do obale pred otokom Utoeya med prvimi, a nista ukrepala takoj (s čolnom bi lahko odplula na 600 metrov oddaljen otok), temveč sta čakala na bolje usposobljene kolege - pojavljala so se tudi ugibanja, ali bi lahko policija svojo ladjo splavila bliže otoku ali uporabila helikopter.
Poročilo prav tako ugotavlja, da je bila komunikacija med policijskimi enotami pomanjkljiva, poleg tega so bili preobremenjeni telefonski centri za klice v sili.
Sicer pa je desetčlanska neodvisna komisija še zapisala, da bi lahko ''z učinkovito implementacijo že sprejetih varnostnih ukrepov'' preprečili bombni napad v vladni četrti.
Sodišče bo Breiviku izreklo sodbo 24. avgusta
Med napadom v Oslu in Breivikovo aretacijo na otoku so minile tri ure, čeprav je bilo njegovo ime že znano norveškim varnostnim službam. Anders Behring Breivik je 22. julija v eksploziji avtomobila bombe pred norveško vlado ubil osem ljudi, na otoku Utoeya, kjer je taboril podmladek vladajočih laburistov pa 69.
Sodišče bo sodbo Breiviku, ki je priznal krivdo, izreklo 24. avgusta. Med drugim se bo moralo pet sodnikov izreči tudi o tem, ali je bil Breivik v času napada neprišteven. Od tega bo odvisna njegova kazen - če bo razglašen za duševno bolnega, bo odšel na zdravljenje v psihiatrijo, sicer mu grozi 21-letna zaporna kazen.