Avstrijski predsednik vlade Christian Kern meni, da se Turčija oddaljuje od vrednot Evropske unije. Foto: EPA
Avstrijski predsednik vlade Christian Kern meni, da se Turčija oddaljuje od vrednot Evropske unije. Foto: EPA
Hans Peter Doskozil
Obrambni minister Hans Peter Doskozil bi takoj ustavil pristopna pogajanja Turčije z EU-jem. Foto: EPA
Kern zaostril komunikacijo EU-ja in Turčije

Kot je v pogovoru za avstrijsko televizijo dejal Kern, je nadaljevanje pristopnih pogajanj ob trenutnih razmerah v Turčiji zgolj "diplomatska fikcija". "V resnici trenutno Turčija nima nikakršne pristopne perspektive," meni Kern, ki je dodal, da Turčije "niti zdaj niti v prihodnjih desetletjih ne vidi kot članice EU-ja."

Kern je ob tem napovedal, da bo vprašanje potencialne ustavitve pogajanj s Turčijo načel tudi na neuradnem vrhu Evropskega sveta 16. septembra v Bratislavi.

Juncker: Prekinitev pogajanj ne bi koristila
Za nemško televizijo ARD je v Bruslju spregovoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je dejal, da Turčija v stanju, v kakršnem je, ne more postati članica EU-ja, a se je obenem zavzel za nadaljevanje pristopnih pogajanj z Ankaro. Prekinitev pogajanj za članstvo Turčije ne bi bila koristna, tak signal pa bi bil "resna zunanjepolitična napaka", je prepričan Juncker.

Juncker je poudaril še, da EU vztraja pri stališču, da mora Turčija izpolniti pogoje za članstvo v EU-ju. "Pogoji so pogoji, pri vprašanju človekovih pravic ali protiterorističnega zakona ne moremo odstopiti od našega stališča," je dejal.

Doskozil: Turčija je na poti v diktaturo
Še dlje kot Kern je šel avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil, ki se je zavzel za ustavitev pristopnih pogajanj, saj je poudaril, da dogodki v Turčiji jasno kažejo na diktaturo, "takšna država pa ni v EU-ju ničesar izgubila". Dejal je, "da je prišel čas, da se ne razpravlja le o vizumski liberalizaciji, temveč da se tudi jasno pove, da je treba pristopna pogajanja EU-ja s Turčijo ustaviti oz. končati". Zdaj bi bilo treba nastopiti jasno, je dodal avstrijski minister in še povedal, da je bil sam vedno proti vstopu Turčije v EU. Po mnenju Doskozila je glede na zapiranje sodnikov, novinarjev, policistov in vojakov, ki so jih, sodeč po posnetkih, verjetno deloma tudi mučili, videti, "da je Turčija na najboljši poti k vzpostavitvi predsedniške diktature. Zdaj se povsem jasno kaže, da se Turčija razvija v smer, ki se je ne da na noben način uskladiti z evropskimi vrednotami."

Evropa ne sme privoliti v odvisnost od Turčije
Tudi ko gre za vizumsko sprostitev, glede katere je Turčija nedavno postavila ultimat, pri čemer je zagrozila z odpovedjo dogovora z EU-jem o ustavitvi migrantskega toka, je Doskozil menil, "da trenutno ni konkretnih znakov", ki bi kazali, da bi šlo v smeri takšne sprostitve. Kot razlog za svoje odklonilno stališče v zvezi s tem je navedel novice o dogajanju v Turčiji in to, da verjetno Ankara zelo velikodušno deli državljanstva Sircem. Dogovor o ustavitvi migrantskega toka po mnenju Doskozila tudi ne pomeni nujno odvisnosti EU-ja od Turčije. Turčija je gospodarsko zelo odvisna od EU-ja, je dejal in se zavzel za večjo vlogo EU-ja. "Pri tem vprašanju se ne bi smeli predajati odvisnosti, še posebej ne odvisnosti od Turčije," je poudaril.

Bruselj: Pravila enaka za vse
V Bruslju izjav Dunaja, zlasti v povezavi s pristopnimi pogajanji s Turčijo, v četrtek niso želeli komentirati. Dejali so le, da je Turčija kandidatka za članstvo v EU-ju in da mora spoštovati temeljna načela v skladu s pravnim redom EU-ja, med katere spadajo zlasti človekove pravice, vladavina prava in temeljne svoboščine.

Kern zaostril komunikacijo EU-ja in Turčije