Fotografija s koncerta na začetku julija, ko je svet lahko prvič videl Kimovo ženo. Foto: EPA
Fotografija s koncerta na začetku julija, ko je svet lahko prvič videl Kimovo ženo. Foto: EPA
Kim Džong Un
Med kratko vladavino najmlajšega Kima naj bi ženske le zadihale malce svobodneje. Med drugim lahko nosijo kratka krila. V gulagih sicer še vedno ostaja 200.000 ljudi, ki živijo v nemogočih razmerah. Foto: EPA
Kim Džong Un
Kim se je hitro vživel v vodenje države. Foto: EPA

V zadnjih tednih je tiste, ki spremljajo razmere na korejskem polotoku, presenetila ženska, ki se je s Kim Džong Unom pojavila na različnih prireditvah.

Mladi voditelj, ki je vodenje izolirane totalitarne azijske trdnjave prevzel po smrti svojega očeta Kim Džong Ila konec lanskega leta, se je na oblasti hitro znašel in tudi v javnosti deluje veliko bolj sproščeno kot njegov oče, ki ga je vedno spremljal strog in neizprosen videz.

Če so Kim Džong Ila med obiski različnih delov države večinoma videvali le v družbi ostarelih generalov, pa je njegov sin presenetil na začetku julija, ko je zaokrožila fotografija s koncerta v Pjongjangu, na kateri je ob njem mlada, skrbno urejena kratkolaska, za katero se je takoj začelo ugibati, kako je povezana z enim najmlajših voditeljev na svetu, ki naj še ne bi dopolnil 30 let.

Mlada tovarišica se je ob Kimu pojavila tudi čez nekaj dni ob obisku mavzoleja dedka Kim Il Sunga, utemeljitelja totalitarne Severne Koreje. Nazadnje je severnokorejska televizija v torek predvajala posnetke para med obiskom vrtca.

Južnokorejski mediji namigujejo, da je Ri pevka, s katero je bil Kim pred leti v razmerju, ki pa ga je moral prekiniti na zahtevo očeta, zdaj pa se je znova pojavila ob njem. Ko se še ni vedelo, da gre za ženo, so nekateri ugibali, da je ženska mogoče njegova sestra ali ljubica.

Severnokorejski mediji so v sredo prvič potrdili, da je njihov voditelj zakorakal v zakonski stan, ko so sporočili, da se je Kim Džong Un skupaj z ženo, tovarišico Ri Sol Džu, udeležil odprtja zabaviščnega parka.

Odstranjeni general nasprotoval reformam
Kim je v maniri totalitarnih režimov prejšnji teden izvedel čistko v vrhu vojske, ko je odstavil vplivnega vicemaršala Ri Jong Hoja, sicer tesnega sodelavca pokojnega Kim Džong ila.

Uradni razlog za nepričakovan odhod Rija je bilo njegovo zdravje, ker pa je bil vicemaršal še nekaj dni prej videti dobrega zdravja, temu poznavalci razmer niso verjeli. Po navedbah vira, ki je blizu Pjongjanga in Pekinga, so Rija odstranili, ker je nasprotoval kmetijskim in gospodarskim reformam, ki si jih je zamislil voditelj Kim.

Skladno z doktrino Songun (Vojska na prvem mestu) je bilo tudi gospodarstvo obubožane države, ki si še ni opomogla od katastrofalne suše in lakote v 90. letih prejšnjega stoletja, povsem v rokah vojske, ki je ena najštevilčnejših na svetu.

Kim naj bi v vladi oblikoval poseben oddelek, ki naj bi vodenje gospodarstva prevzel od generalov. "V preteklosti je bila vlada nepomembna in brez besede v gospodarstvu, ki ga je nadzirala vojska, a to se bo zdaj spremenilo," je dejal vir, ki je leta 2009 zanesljivo napovedal preizkus jedrske bombe.

Posebno skupino za reforme kmetijstva in gospodarstva so oblikovali tudi znotraj vladajoče Delavske partije, pri čemer naj bi se zgledovali po svoji veliki sosedi in edini zaveznici Kitajski.

Da naj resno začne z reformami, naj bi na Pjongjang pritiskali v Pekingu, kjer se bojijo propada severnokorejskega gospodarstva in s tem države, kar bi čez mejo na Kitajsko pognalo množice beguncev, Kitajska pa bi izgubila strateško tamponsko cono do Južne Koreje, kjer je nameščenih več deset tisoč ameriških vojakov.