Novembra so Kitajci predstavili  J-20, kitajskega lovca pete generacije, zdaj pa še izboljšano različico letala J-31. Foto: EPA
Novembra so Kitajci predstavili J-20, kitajskega lovca pete generacije, zdaj pa še izboljšano različico letala J-31. Foto: EPA

Kot navaja časnik China Daily, so testni polet opravili v petek. Dvomotorno reaktivno letalo ima v primerjavi s prejšnjo različico iz leta 2012 boljše zmogljivosti skrivanja, izboljšano elektronsko opremo in boljše zmogljivosti.

Po oceni strokovnjaka za letalstvo Vuja Pejšina ima letalo tudi drugačno ogrodje, krila in rep, zaradi česar je vitkejše, lažje in okretnejše.

Letalo, ki ga razvija Shenyang Aircraft Corp, podružnica kitajske letalske korporacije AVIC, naj bi po pričakovanjih stalo okoli 70 milijonov dolarjev, kar je polovice cene ameriškega letala Lockheed Martin F-35 ligtning II. Tega ZDA prodajajo le svojim zaveznikom.

AVIC želi s FC-31 končati monopol nekaterih držav pri bojnih letalih pete generacije. Ko bo nared, bo to drugo kitajsko bojno letalo pete generacije poleg lovca J-20, ki je prvi polet opravil januarja 2011.

Po podatkih, ki jih je navedel AVIC, ima FC-31 dolet 1.250 kilometrov in maksimalno hitrost 1,8 macha, nosi pa lahko 8 ton orožja.