Prebivalci Pekinga se spopadajo z veliko onesnaženostjo. Foto: EPA
Prebivalci Pekinga se spopadajo z veliko onesnaženostjo. Foto: EPA

Do konca novega petletnega načrta, ki ga bodo začeli izvajati v januarju, naj bi izpuste toplogrednih plinov iz termoelektrarn, ki kurijo premog, zmanjšali na 60 odstotkov oziroma za 180 milijonov ton. Po drugi strani pa so oblasti letos odobrile gradnjo 155 novih termoelektrarn, kar je približno 15 odstotkov obstoječih zmogljivosti. To po mnenju nekaterih strokovnjakov odpira vprašanje izpolnjevanja sprejetih obveznosti.

"Zastavljeni cilji temeljijo na naših nacionalnih pogojih in na naši posebni razvojni fazi. Te moramo izpolniti ne zaradi nas samih, ampak zaradi naše odgovornosti kot velikega naroda," je dejal Šje Dženhva, glavni kitajski podnebni pogajalec.

Al Gore, nekdanji ameriški podpredsednik in nastopajoči v dokumentarnem filmu o globalnem segrevanju Neprijetna resnica, pa je optimističen: "Da, lahko se spremenimo. Kitajska je tu odigrala vodilo vlogo v svetu. Zelo so učinkoviti in konkurenčni."

Kitajska vlada se je še zavezala, da poraba premoga, iz katerega pridobi okoli 64 odstotkov vse energije, v naslednjih letih ne bo več naraščala. Do konca leta 2020 naj bi iz obnovljivih virov pridobili 15 odstotkov vse energije. Peking naj bi se sicer že v torek spet ovil v zelo hud smog.

Tehnična pogajanja v Parizu pri koncu
Na konferenci Združenih narodov v Parizu se bodo po napovedih medtem končala tehnična pogajanja o novem globalnem podnebnem sporazumu. Osnutek sporazuma bosta nato še zadnjič pregledala začasna delovna skupina in osnovno delovno telo konference. O potrjenem besedilu bodo nato razpravljali ministri, katerih vrh se bo začel v ponedeljek.