Kitajska je zaradi težav z majhno rodnostjo spremenila družinsko politiko. Foto: Reuters
Kitajska je zaradi težav z majhno rodnostjo spremenila družinsko politiko. Foto: Reuters
Kitajska
Partija spodbuja pare k odločitvi za drugega otroka tudi z različnimi kampanjami. Foto: Reuters

Politika enega otroka je v prebivalstveno najštevilnejši državi na svetu veljala od 70. let prejšnjega stoletja, ko so hoteli partijski veljaki na ta način upočasniti rast prebivalstva. Po nekaj desetletjih se je izkazalo, da drugo največje svetovno gospodarstvo potrebuje številčnejšo delovno silo, ki bo lahko vzdrževala starajoče se prebivalstvo.

Leta 2015 se je tako zgodil prelom z omenjeno politiko in oblasti so poročenim parom dovolile imeti dva otroka, s čimer so hoteli ustaviti negativen demografski trend.

Optimizem med oblastniki
Kot je novinarjem ob robu letnega zasedanja kitajske ljudske skupščine povedal namestnik ministra za nacionalno zdravje in družinsko politiko Vang Pejan, so nova pravila v letu 2016 že prinesla rezultate in tako so imeli lani največje število novorojenčkov po letu 2000.

Lani se je rodilo 18,46 milijona otrok, kar je dva milijona več od povprečja v preteklih petih letih. Stopnja rodnosti se je dvignila na 1,7 otroka na žensko. V obdobju med letoma 2000 in 2015 je bila ta številka med 1,5 in 1,6 otroka na žensko.

Trend naraščanja števila novorojenčkov se bo po besedah Vanga nadaljeval do leta 2020, ko naj bi se število novorojenčkov ustavilo med 17 in 19 milijoni na leto. "Smo zelo optimistični," je bil navdušen kitajski minister.

Nizko stopnjo rodnosti, eno najnižjih na svetu, so imele prejšnje kitajske vlade za velik dosežek v boju proti hitri rasti prebivalstva, vendar so se razmere spremenile in nizka rodnost je postala ena največjih skrbi za oblasti, ki se zaradi staranja prebivalstva bojijo pomanjkanja delovne sile v prihodnosti.