Kitajski astronavti imajo za seboj uspešno misijo. Foto: Reuters
Kitajski astronavti imajo za seboj uspešno misijo. Foto: Reuters

Vesoljska kapsula z dvema astronavtoma in eno astronavtko se je na Zemljo spustila s padalom in pristala v severozahodni kitajski pokrajini Notranja Mongolija.

Kitajske oblasti so dvotedensko misijo označile za preboj v velikopoteznem kitajskem vesoljskem programu, saj jim je po Američanih in Rusih kot tretji državi na svetu v orbiti uspelo ročno združiti kapsulo z modulom Tiangong 1, ki predstavlja temelj vesoljske postaje.

Kitajska je pred tem v vesolju sicer izvedla več samodejnih združitev dveh vesoljskih plovil. Izpopolnjenje ročne združitve pa je nujno za njihove načrte o izgradnji prve kitajske vesoljske postaje, za kar morajo do potankosti izpopolniti tehnologijo priključevanja.

To je do zdaj v 60. letih prejšnjega stoletja uspelo le še Američanom in Rusom.

Izstrelitev, združitev in pristanek so na Kitajskem spremljali v neposrednem televizijskem prenosu. Še posebej so Kitajci ponosni na svojo prvo državljanko v vesolju, 33-letno vojaško pilotko Liu Jang.

"Ponosni smo na domovino," je ob vrnitvi na Zemljo povedala Liujeva. Posadki je čestital kitajski premier Ven Džjabao in jim zaželel dobrodošlico. Ročno združitev je označil za popoln uspeh.

"To je še en izjemen prispevek kitajskega ljudstva k naporu človeštva pri raziskovanju in izkoriščanju vesolja," je dejal premier.