Maria Kolesnikova je ena od treh žensk, ki so na zadnjih predsedniških volitvah izzvale predsednika Lukašenka, ki v državi vlada od leta 1994. Foto: Reuters
Maria Kolesnikova je ena od treh žensk, ki so na zadnjih predsedniških volitvah izzvale predsednika Lukašenka, ki v državi vlada od leta 1994. Foto: Reuters

Ena od vodij protestov proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku, Marija Kolesnikova, je, kot smo poročali, v ponedeljek izginila v središču Minska. Neznani zamaskirani moški so jo po navedbah neodvisnega medijskega portala Tut.by in po pričanju očividcev v središču beloruske prestolnice zgrabili in odpeljali s kombijem. Belorusko notranje ministrstvo je zatrdilo, da je niso aretirali.

Sorodna novica V protestih priprli več kot 600 ljudi, vodja shodov izginila

Dve različici zgodbe

Beloruske oblasti so sporočile, da naj bi Kolesnikova zgodaj zjutraj skupaj s predstavnikoma opozicije Ivanom Kravzovom in Antonom Rodnekovom z avtomobilom skušala prečkati mejo z Ukrajino. Ob tem je vozilo močno pospešilo, Kolesnikovo pa so pahnili iz avtomobila, medtem ko je ta peljal dalje.

Druga dva potnika sta v Ukrajini, medtem ko je aktivistka ostala v Belorusiji. "Kolesnikova je zdaj v priporu, kje točno se nahaja, ne morem povedati, a je v priporu," je Reutersu sporočil predstavnik beloruskih obmejnih oblasti Anton Bychkovsky in dodal, da so jo "pridržali v povezavi z okoliščinami, v katerih je skupina zapustila območje Belorusije."

Ukrajina se s to razlago dogodkov ne strinja - tamkajšnji notranji minister Anton Geraščenko je prepričan, da so moška iz države pregnali. Ukrajinska tiskovna agencija Interfax poroča, da je aktivistka raztrgala svoj potni list, da bi preprečila svoj prestop ukrajinske meje. Po navedbah Ukrajine naj bi s tem želela preprečiti ukrajinskim mejnim organom, da bi ji dovolili vstop v državo. Kot je Geraščenko zapisal na svojem Facebooku, je s tem želela preprečiti, da bi jo nasilno izgnali iz domovine.

Beloruska tiskovna agencija Belta poroča, da je skušala Kolesnikova prečkati mejo nezakonito in da so jo pri tem pridržale beloruske oblasti. Kljub temu naj bi ji uspelo zapustiti državo. Njena ekipa tega za zdaj še ni potrdila. Še vedno torej ni jasno, kje se Kolesnikova nahaja.

V Belorusiji nič manj burno
Množični protesti, ki jih je sprožila izvolitev predsednika Lukašenka, v Belorusiji vztrajajo že štiri tedne. Foto: Reuters
Množični protesti, ki jih je sprožila izvolitev predsednika Lukašenka, v Belorusiji vztrajajo že štiri tedne. Foto: Reuters

Protesti v Belorusiji ne pojenjajo

S priporom Kolesnikove in drugih vidnih predstavnikov opozicije, med katerimi so mnogi zapustili državo, skuša predsednik Aleksander Lukašenko opozicijo oslabiti. A protestniki v Belorusiji vztrajajo že od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je po uradnih podatkih znova zmagal dosedanji predsednik. Protestniki so prepričani, da so bile volitve lažne.

"Lukašenko ni legitimen predsednik naše države, Belorusije ne predstavlja več", je Svetu Evrope sporočila protikandidatka Lukašenka na predsedniških volitvah Svetlana Tihanovska. Zatekla se je v Litvo, potem ko so jo dan po predsedniških volitvah beloruske oblasti pridržale. Kolesnikova je bila v predsedniški kampanji tesna zaveznica Tihanovske.

Kriza v Belorusiji

EU pripravlja sankcije proti beloruskim uradnikom

Lukašenko je sicer priznal, da je verjetno že predlogo na položaju, a je hkrati poudaril, da je on edini, "ki lahko zaščiti Beloruse". Odstopiti tako ne namerava, odklonil pa je tudi pogovore z opozicijo za umiritev napetosti v državi.

"Da, morda sem na položaju že nekoliko predolgo. Morda. Moje slike niso le na televizorjih, ampak tudi na likalnikih in skodelicah. Da. Ampak resnično lahko zdaj samo jaz zaščitim Beloruse," je dejal Lukašenko ruskim novinarjem televizije Rosija-1.

V tem pogovoru je zavrnil tudi pogovore z opozicijo. "To ni opozicija. Vse kar ponujajo, je katastrofa za Belorusijo," je dejal. Njegovi nasprotniki naj bi po njegovih ocenah skušali tudi prekiniti "vse stike z bratsko Rusijo", medtem ko si sam še vedno prizadeva za poglabljanje integracije z Rusijo.

Lukašenko pravi, da so bile volitve zakonite, tuje sile pa obtožuje, da bi radi državo potisnile v revolucijo. Predsednik skuša vstaje pogasiti tudi z mučenjem in pretepi, trdijo nekateri priprti protestniki. V ponedeljek so diplomati sporočili, da zaradi dogajanja ob volitvah in nasilja, ki jim je sledilo, Evropska unija pripravlja paket sankcij proti 31 beloruskim uradnikom.

Kolesnikova je bila v predsedniški kampanji tesna zaveznica Tihanovske. Foto: Reuters
Kolesnikova je bila v predsedniški kampanji tesna zaveznica Tihanovske. Foto: Reuters