V soboto je na grške otoke prispelo 1.498 prebežnikov iz Turčije. Foto: Reuters
V soboto je na grške otoke prispelo 1.498 prebežnikov iz Turčije. Foto: Reuters
false
Zaradi zaprtja balkanske begunske poti je več tisoč ljudi obtičalo na grško-makedonski meji. Foto: EPA
false
V več evropskih mestih so v soboto potekali shodi proti rasizmu. Na fotografiji shod v Ženevi. Tudi v Ljubljani se je zbralo okoli tisoč ljudi. Foto: EPA

Televizija CNN Türk poroča, da naj bi Turčija vendarle izvajala svoj del dogovora z EU-jem, saj naj bi plovbo do Grčije preprečila okoli 3.000 prebežnikom. Begunce iz Sirije, Iraka in Afganistan naj bi začasno namestili v neki športni dvorani. Pri tem naj bi izbruhnili protesti in tudi nasilni izgredi, poroča CNN Türk.

Kljub dogovoru pa so v soboto na grških otokih zaznali 1.498 novih prihodov iz Turčije, v noči na nedeljo 875. V Grčiji naj bi bilo okoli 48.141 prebežnikov (od tega na otokih v vzhodnem Egejskem morju 7.316, na območju Aten in pristanišča Pirej 13.000, preostali pa v srednji in severni Grčiji; v Idomeniju jih je še naprej okoli 12.000).

Tragediji ni videti konca
Medtem pa z območja poročajo o novih utopitvah. V Egejskem morju sta se utopili majhni deklici, dva sirska begunca pa sta po prečkanju morja umrla zaradi srčnega napada. Tudi drugod v Sredozemlju je nevarna pot v Evropo zahtevala smrtne žrtve. Libijski Rdeči polmesec je sporočil, da se je ob obali Libije v soboto utopilo devet prebežnikov. Ob tem so iz morja in z razpadajočih čolnov pri pristaniškem mestu Zavija rešili skupno 586 prebežnikov, večinoma iz Bangladeša in Sudana.

Dogovor med Turčijo in EU-jem naj bi ustavil nezakonite prihode prebežnikov iz Turčije v Evropo, poleg tega predvideva vračanje vseh nezakonitih prebežnikov iz Grčije nazaj v Turčijo (česar grška vlada še ni sposobna dejansko izvajati, saj za to nima kapacitet) in vračanja vseh nezakonitih prebežnikov po načelu 'eden za enega', po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili neposredno iz Turčije v državo članico EU-ja.

Medtem ko so organizacije za človekove pravice zelo kritične do omenjenega dogovora, za katerega EU trdi, da je ključen za omejevanje tihotapljenja prebežnikov čez Egejsko morje. V Bruslju zagotavljajo, da dogovor zagotavlja individualno obravnavo prebežnikov v skladu z evropskim in mednarodnim pravom ter izključuje vsakršno obliko množičnega izgona prebežnikov. Tisti, ki lahko dokažejo, da jim v Turčiji grozi pregon, tako ne bodo vrnjeni.

Vizumska liberalizacija in milijarde
Turčija bo v primeru izpolnitve pogojev deležna nekaterih ugodnosti. Do konca junija bi tako lahko predvidoma pospešili vizumsko liberalizacijo za turške državljane in odprli novo poglavje v pristopnih pogajanjih Turčije z EU-jem. Liberalizacija za turške državljane velja za schengensko območje, ne pa tudi za države zunaj tega območja, recimo za Veliko Britanijo.

Unija bo prav tako pospešila izplačilo že dogovorjenih treh milijard evrov Turčiji za pomoč sirskim beguncem. Ko bodo ta sredstva v celoti porabljena in če bodo omenjene zaveze prinesle želene rezultate, bo EU odločil o dodatnih treh milijardah evrov do konca leta 2018.