Gröning na sodišču med izrekom štiriletne zaporne kazni leta 2015. Foto: EPA
Gröning na sodišču med izrekom štiriletne zaporne kazni leta 2015. Foto: EPA
Auschwitz
Zloglasni napis Arbeit Macht Frei (delo osvobaja) na vhodnih vratih koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Foto: Reuters

Ustavno sodišče je razsodilo, da je v zaporu mogoče zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo. Če bi prišlo do večjih sprememb v zdravstvenem stanju, se prestajanje kazni lahko tudi prekine. Visoka starost pritožnika ni zadosten razlog, da zaporne kazni ne bi izvršili. Upoštevati je treba, da je Gröning sodeloval pri umoru 300.000 ljudi, kar daje izvršitvi kazni posebno težo, je v razsodbi na pritožbo poudarilo sodišče.

Gröning se je leta 2015 na izrečeno štiriletno zaporno kazen pritožil, saj naj bi prestajanje zaporne kazni pri tako visoki starosti kršilo "njegovo pravico do življenja". Med čakanjem na odločitev o pritožbi je živel doma. Gröning bo zaprt v deželi Spodnja Saška, v zaporu, kjer mu lahko zagotovijo primerno oskrbo glede na starost. Tiskovna predstavnica javnega tožilca v Hannovru Kathrin Söfker je sporočila, da bo Gröning kazen začel prestajati kmalu, poroča Deutsche Welle.

Že sodišče nižje stopnje v mestu Celle na severu Nemčije je konec novembra odločilo, da je kljub visoki starosti sposoben odslužiti kazen. Kot je sporočilo, zaprtje v ječo ne bi predstavljalo kršitve Gröningovih temeljnih pravic, saj je mogoče s sprejetjem primernih previdnostnih ukrepov izpolniti morebitne posebne potrebe, ki so posledica njegove starosti.

Knjigovodja prešteval denar zapornikov
Gröning je bil pred vojno bančni uslužbenec. Pri 21 letih se je priključil nacističnim enotam SS, leta 1942 pa so ga premestili v Auschwitz, kjer je prešteval in razporejal denar, odvzet zapornikom, ter ga pošiljal nadrejenim v Berlin, zato se ga je prijel vzdevek "knjigovodja iz Auschwitza".

V Auschwitzu je med letoma 1940 in 1945 umrlo več kot milijon ljudi. Ob koncu vojne je taborišče Auschwitz-Birkenau osvobodila sovjetska vojska. Gröning ni nikoli zanikal svoje nacistične preteklosti in je že prvi dan sojenja sprejel moralno odgovornost za holokavst, vendar zanikal osebno sodelovanje pri množičnih umorih. Med holokavstom je umrlo okoli šest milijonov Judov.