Znamenita fotografija, na kateri Jovanka češe Tita. Foto: http://www.novosti.rs
Znamenita fotografija, na kateri Jovanka češe Tita. Foto: http://www.novosti.rs
Josip Broz Tito
Dovoljeni so bili le posnetki, na katerih je Tito videti dovolj možato. Foto: EPA

Potem nadaljuje, da morajo Slovenci v Italiji dobiti take pravice, kot jih imajo Italijani pri nas. Njemu naj bi to italijanska vlada obljubila, toda slaba je (op. vlada), preslaba, da bi predlog uspel v parlamentu. V trenutku ko je to izrekel, mu Dolanc začne nekaj govoriti. Tito je videti zmeden, kar posname tudi kamera. "Kako, da to ne gre? Odstranite to s kasete!" nekajkrat zakriči kamermanu na drugem koncu dvorane. Zelo pozno je namreč ugotovil, da to, kar je rekel, ni dobro za odnose z Italijo.

To je samo eden izmed stotin posnetkov, ki so v RTS-u (Radiotelevizija Srbija) shranjeni z napisom: Strogo prepovedano. Avtor oddaje Zgodbe iz bunkerja Dragan Kolarević je razkril eno izmed podrobnosti celotnega morja podatkov v arhivu javne televizije iz obdobja socialističnega samoupravljanja, pišejo www.novosti.rs. "Vse, kar je kamera posnela in bi lahko kakor koli škodovalo ugledu Tita, ni bilo nikdar objavljeno," pravi Kolarević. Ne samo, da niso smeli biti objavljeni "sporni" posnetki o pomembnih političnih vprašanjih, temveč tudi posnetki v vsakdanjih situacijah, če Tito na njih ni bil prikazan v "vsej svoji veličini".

Sporni posnetki, ki niso sporni
Kolarević pravi, da večina teh posnetkov ni sporna v nobenem pogledu. "Za številne sem se spraševal, zakaj le so jih prepovedali. Hkrati pa, ko se pokažejo ti neobjavljeni posnetki, pridemo do neke vzporedne resničnosti, ki je popolnoma drugačna od slike, ki so jo predstavljali takratni mediji. Številne Titove besede o kosovskih Albancih in odnosu Albanije in Jugoslavije so bile preroške. Do Albanije je bil blag. Na neobjavljenih posnetkih se sliši, kako poudarja, da sta za stabilnost Balkana najpomembnejši stabilna Jugoslavija in stabilna Albanija."

Enako usodo so doživele tudi fotografije, na katerih prvi mož Jugoslavije ni bil videti dovolj dostojanstven ali je deloval preveč običajen. Tako so takoj umaknili posnetek, na katerem Jovanka Broz češe Tita, medtem ko mu jesenski veter na Brionih mrši lase. Živorad Žika Vučić, fotoreporter Tanjuga, ki je 27 let spremljal Tita, ni smel objaviti fotografije. "Poleg mene je bilo na Brionih še na desetine fotografov, ki jim na konec pameti ni padlo, da bi posneli fotografijo. Vprašal sem Raša, Titovega osebnega fotografa, zakaj ne slika simpatične scene. Ogorčeno je odgovoril: "Si nor, potem ostanem brez dela"."

Konec 70. let so zahodni mediji pisali, da je Tito star, pozabljiv, da ne vidi, ne sliši, temveč komaj stoji in da se mu bliža konec. Vučić je posnel tudi fotografijo, na kateri so Titu pred Narodno skupščino padla očala. "To fotografijo so pojmovali kot dokaz. Kolegom v tujini sem moral lagati, da nisem naredil fotografije, oni pa so še kar ponujali prazen ček za negativ. Urednici v Tanjugu sem pojasnil, kaj sem posnel, in dejala mi je, naj negativ uničim, a nisem imel srca."

K. T.