Danski časopis se je znova opravičil, Drnovšek pričakuje opravičilo voditeljev. Foto: EPA
Danski časopis se je znova opravičil, Drnovšek pričakuje opravičilo voditeljev. Foto: EPA

Kakšen smisel ima govoriti o svobodi kot glavni vrednoti in svetinji Zahoda, če hkrati ugotavljamo, da zahodne vlade vedno bolj omejujejo svobodo zaradi varnosti in groženj terorizma?

Slovenski predsednik Janez Drnovšek
Demonstracije v Južni Afriki
Protesti naj bi se po nekaterih ocenah začeli umirjati. Foto: EPA
Ameriški predsednik George Bush (D) in jordanski kralj Abdulah II.
Bush in kralj Abdulah II. nista mogla mimo nasilnih protestov. Foto: EPA

Evropski komisar za pravosodje in varnost Franco Frattini meni, da bi takšen kodeks prispeval k preudarnosti ob medijskem pokrivanju občutljivih tem, kot je religija. Poudaril pa je, da Unija nima namena kratiti svobode govora.

V muslimanskih državah so spet potekali množični protesti zaradi objave karikatur preroka Mohameda v evropskem časopisju, čeprav se vznemirjenost med muslimani po mnenju visokega predstavnika EU-ja za zunanje zadeve Javierja Solane umirja. Kljub temu pa se je v libanonski prestolnici Bejrut na protestih zbralo okoli pol milijona protestnikov.

Drnovšek: Opravičilo ne bi bilo preveč


Slovenski predsednik Janez Drnovšek meni, da bi se moral Zahod zamisliti nad svojim odnosom do drugih. Po njegovem mnenju bi bilo treba za ustavitev nasilja narediti več od dozdajšnjih potez in stališč evropskih politikov.

Drnovšek je razložil, da evropski politiki večinoma le obžalujejo objavo spornih karikatur, medtem ko muslimanski svet pričakuje opravičilo. Takšno opravičilo po mnenju predsednika, ki je opozoril na površnost Zahoda v odnosu do tretjega svet, ne bi bilo preveč.

Napaden slovenski misijonar
V turškem Izmirju je skupina mladeničev napadla misijonarju slovenskega rodu Martina Kmetca. Grozili so mu s smrtjo, vendar jo je odnesel brez resnejših poškodb. Kmetec je pojasnil, da napad ni bil posledica verskega fanatizma, temveč zgolj napad iz objestnosti. Pred dnevi je neki 16-letnik na vzhodu države ustrelil katoliškega duhovnika. Morilca so že prijeli.

Časopis se ni zavedal, v kaj dreza
Danski časopis Jyllands Posten, ki je lani prvi objavil karikaturo preroka Mohameda, se je spet opravičil vsem muslimanom. Uredništvo časopisa se je v pismu, ki so ga poslali danskim veleposlaništvom v muslimanskih državah, globoko opravičilo muslimanom in pojasnilo, da se niso zavedali občutljivosti vprašanja.

V znak podpore svobodi tiska so karikature pozneje objavili številni časopisi, kar je sprožilo množične proteste muslimanov po vsem svetu.

O vzrokih za reakcije muslimanov si preberite tukaj. Kaj o muslimanskem besnenju mislijo strokovnjaki, si oglejte tukaj.
Iran zavrnil obtožbe
Iran se je medtem ostro odzval na obtožbe ZDA, da Teheran podpihuje nasilje, in jih označil za laži. Ameriška zunanja ministrica Condoleeza Rice je v sredo obtožila Sirijo in Iran, da izkoriščata sporne karikature za podpihovanje protiameriških čustev.

Bush obsodil nasilje
Ameriški predsednik George Bush je po pogovorih z jordanskim kraljem obsodil nasilje muslimanov zaradi spornih karikatur. Bush je dejal, da zavrača nasilje kot sredstvo izražanja nezadovoljstva nad objavami v svobodnem tisku. Ob tem je poudaril, da svoboda tiska prinaša tudi odgovornost.

Tudi kralj Abdulah II. je podprl svobodo tiska, toda obsodil žaljenje preroka Mohameda in muslimanstva. Sam meni, da bi morali biti protesti glasni, vendar premišljeni in mirni.

Odstop zaradi neobjave
Karikature pa so razburkale tudi medijske vode. Ker lastniki časopisa New York Press niso želeli objaviti karikatur iz danskega časopisa, je odstopilo vodstvo uredništva, piše hrvaški Nacional.

Kakšen smisel ima govoriti o svobodi kot glavni vrednoti in svetinji Zahoda, če hkrati ugotavljamo, da zahodne vlade vedno bolj omejujejo svobodo zaradi varnosti in groženj terorizma?

Slovenski predsednik Janez Drnovšek