Pripadniki uporniškega gibanja Farc so začeli izročati orožje. Foto: EPA
Pripadniki uporniškega gibanja Farc so začeli izročati orožje. Foto: EPA
Farc začel s predajo orožja

32 pripadnikov Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc) je orožje že izročilo predstavnikom ZN-ja, do začetka junija naj bi to storilo vseh okoli 7000 pripadnikov Farca.

Poleg predaje orožja bo Farc ZN-u izdal tudi koordinate svojih skladišč streliva in razstreliva. Medtem so pripadniki Farca iz svojih džungelskih in gorskih utrdb prispeli v 26 prehodnih območij pod nadzorom ZN-a, kjer se bodo pripravljali na vrnitev v civilno življenje. "Kljub zamudam pri logistični prilagoditvi na prehodna območja bomo povsod izvedli registracijo orožja," je obljubil vodja Farca Ivan Marquez.

"Danes je zgodovinski dan za našo državo. Farc se ločuje od orožja, da bi nasilje zamenjal s spravo," je na Twitterju zapisal kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos.

"Pomembno ni orožje, ampak ideje," je dejal vodja Farčevih pogajalcev Carlos Antonio Lozada in obljubil, da bo Farc spoštoval določila mirovnega dogovora o izročitvi vsega orožja. V sklopu mirovne pogodbe bo gverilska marksistična skupina zdaj postala politično gibanje in se tako bojevala za svoje cilje, kot je pravičnejša razdelitev zemlje. Farc se je sicer razvil iz kmečkih uporov pred 52 leti.

Puške bodo postale spomeniki
Farc ima po podatkih kolumbijskih varnostnih sil več kot 1400 pušk in pištol ter 6000 kosov drugega orožja, kot so minometi. Orožje bodo popisali in ga zaklenili v zabojnike ter ga pozneje stalili v spomenike, ki jih bodo postavili pred sedežem ZN-a v New Yorku, na lokaciji mirovnih pogajanj Kubi in v Kolumbiji.

Kolumbijska vlada in Farc sta lani po desetletjih vojne v državi dosegla dogovor o mirovnem sporazumu. Spopadi med kolumbijsko vojsko ter levičarskimi in desničarskimi uporniškimi skupinami so v Kolumbiji zahtevali več kot 220.000 smrtnih žrtev.

Farc začel s predajo orožja