Na referendumu je bila razlika le 57.000 glasov. Predsednik Juan Manuel Santos je napovedal, da ne bo obupal nad mirovnim sporazumom. Foto: Reuters
Na referendumu je bila razlika le 57.000 glasov. Predsednik Juan Manuel Santos je napovedal, da ne bo obupal nad mirovnim sporazumom. Foto: Reuters
alvaro Uribe
Alvaro Uribe je prepričan, da bi jo s takim sporazumom uporniki prepoceni odnesli za desetletja spopadov, ki so zahtevali več sto tisoč življenj. Foto: Reuters

Kolumbijski volivci so v nedeljo presenetljivo in v nasprotju z napovedmi zavrnili sporazum, ki sta ga predtem podpisala Santos in vodja Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc) Rodrigo Londono. Zgodovinski sporazum bi končal 52-letno krvavo državljansko vojno. Nasprotniki dogovora so v kritikah Santosu očitali, da s tem izdaja žrtve Farca, a so bili vseeno podpisniki sporazuma prepričani, da si večina prebivalstva v vsakem primeru želi miru.

Farc bo še naprej spoštoval dvostransko premirje
Santos, ki je mirovni sporazum podpisal prejšnji teden po skoraj štirih letih pogajanj, je pred referendumom, ki se ga je udeležilo manj kot 38 odstotkov volivcev, slabih 51 odstotkov pa je glasovalo proti, dejal, da načrt B sploh ne obstaja, saj padec dogovora pomeni nadaljevanje vojne. Santos se je po izidu referenduma sestal z voditelji političnih strank in jih pozval k enotnosti, poroča BBC.

Predvolilne ankete so napovedovale zanesljivo potrditev sporazuma, ki bi začel veljati po ratifikaciji na referendumu. Kljub neuspehu pa sta tako Santos kot Farc potrdila odločenost, da si še naprej prizadevata za takšen dogovor. "Ne bom odnehal. Do zadnje minute svojega mandata bom iskal mir," je izjavil po izidih. Londono, ki je znan tudi kot Timočenko, je dodal, da bodo uporniki še naprej spoštovali dvostransko premirje s kolumbijsko vlado.

Uribe na pogajanja poslal tri svoje predstavnike
Kot piše BBC, se sestanka visokih politikov s predsednikom ni udeležil nekdanji predsednik Alvaro Uribe, ki je bil vodja kampanje "ne", a je imenoval tri pogajalce, ki se bodo udeležili pogovorov z vlado. Senator Uribe, predsednik stranke Demokratični center, si prizadeva, da bi uporniki, ki so zagrešili hude zločine, služili zaporno kazen, nekaterim voditeljem Farca pa bi prepovedal politično udejstvovanje.

Glavni pogajalec vlade v mirovnih pogajanjih Humberto de la Calle je takoj ponudil svoj odstop, a ga je Santos zavrnil. De la Calle je bil poklican nazaj v kubansko prestolnico Havano, kjer so potekali že prvotni pogovori, da se z voditelji upornikov dogovorijo o spremembah dogovora. Santos je de la Calleja imenoval za vodjo skupine "nacionalni dialog", ki bo skušala rešiti mirovni sporazum. Druga dva člana Santosove ekipe sta zunanja ministrica Maria Angela Holguin in obrambni minister Luis Carlos Villegas. Uribe je poslal tri visoke politike iz svoje stranke, Oscarja Ivana Zuluago, Carlosa Holmesa Trujilla in Ivana Duqueja.