Guvernerja sta se zavzela, da bi države z evrom večji del suverenost in pristojnosti prenesle na evropsko raven. Foto: Reuters
Guvernerja sta se zavzela, da bi države z evrom večji del suverenost in pristojnosti prenesle na evropsko raven. Foto: Reuters

Guvernerja nemške in francoske centralne banke menita, da je Evropa zaradi visokih primanjkljajev na razpotju, zaradi česar bi bilo treba ustanoviti skupno finančno ministrstvo za evrsko območje.

V gostujočem prispevku za nemški časopis Süddeutsche Zeitung sta guvernerja nemške in francoske centralne banke Jens Weidmann in Francois Villeroy, tega je časopis objavil dan pred srečanjem nemško-francoskega sveta gospodarskih in finančnih ministrov v Parizu, pozvala tudi k celoviti reformi denarne unije.

Oba sta se zavzela za to, da bi države z evrom "večinoma prenesle suverenost in pristojnosti na evropsko raven". Tesnejše povezovanje je najboljši način "za ponovno vzpostavitev zaupanja v evrskem območju", sta prepričana.

Konkretno sta Weidmann in Villeroy pozvala k oblikovanju skupnega finančnega ministrstva za evrsko območje v povezavi z neodvisnim fiskalnim svetom in oblikovanjem močnega političnega telesa, ki bi sprejemalo politične odločitve in bi bilo pod parlamentarnim nadzorom. Prepričana sta, da bi te nove institucije lahko zagotovile vzpostavitev vnovičnega ravnovesja med odgovornostjo in nadzorom.