Tanki na dvoriščih - kongovski vsakdan. Foto: EPA
Tanki na dvoriščih - kongovski vsakdan. Foto: EPA
10 let trpljenja v Kongu. Foto: EPA
Več desettisočglava množica zapušča razdejano državo. Foto: EPA

V tej afriški državi, že desetletje prežeti z državljansko vojno, je v samo v zadnjih 3 mesecih brez strehe nad glavo ostalo pol milijona ljudi, več 10.000 pa jih beži iz nekdanje belgijske kolonije. Število žrtev v Kongu naj bi bilo večje od katere koli druge vojne od 2. svetovne vojne dalje.
EU "preučuje možnosti"
Evropska unija zdaj preučuje vse možnosti za pomoč pri umirjanju napetih razmer, je danes povedal visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.
Evropska komisija pa je beguncem na vzhodu te afriške države že namenila nujno pomoč - štiri milijone evrov. "Nujno moramo nadaljevati delo na humanitarnem področju. Pomembno je, da ostane letališče Goma odprto," je dodal Solana.
Francija poziva k napotitvi enote
Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je v sredo pozval k napotitvi enote EU-ja v DR Kongo. Poziv je takoj podprla Belgija, medtem ko je Nemčija idejo odločno zavrnila.
Po Kouchnerjevih besedah, ki trenutno predseduje Svetu EU-ja za splošne zadeve in zunanje odnose, bi enota EU-ja štela 1.500 vojakov in bi pomagala mirovnim silam Združenih narodov, ki so že na območju.
Tiskovna predstavnica Solane je pojasnila, da na ravni EU-ja za zdaj še ni uradnih pogovorov o morebitni vojaški vlogi Unije, temveč se ta bolj osredotoča na diplomatsko posredovanje. Tudi Solana je danes potrdil, da se je o položaju v DR-ju Kongo pogovarjal z ruandskim predsednikom Paulom Kagamo.
Spopadi se nadaljujejo
Evropska komisija je za pomoč beguncem na vzhodu DR-ja Kongo danes namenila štiri milijone evrov. "Soočeni smo s kritičnim humanitarnim položajem," je v Bruslju povedal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za humanitarno pomoč Louisa Michela. Michel pa je izrazil prepričanje, da vojaško posredovanje EU-ja ni prava rešitev. "Verjamem v diplomatsko in politično možnost," je dejal.

V DR-ju Kongo se znova stopnjujejo boji v okolici prestolnice vzhodne pokrajine Kivu, Goma. Spopadi med vladnimi silami in uporniki, zvestim generalu Laurentu Nkundi, so se razplamteli konec tedna in se še nadaljujejo kljub pozivu generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna h končanju bojev.

K. S.