Šeks velja za veterana HDZ-ja. Foto: EPA
Šeks velja za veterana HDZ-ja. Foto: EPA

Naslednik Kosorjeve na čelu največje hrvaške opozicijske stranke Tomislav Karamarko je povedal, da bodo za nova podpredsednika sabora predlagali Tomislava Čuljaka in Željka Reinerja. Sabor naj bi o novih kandidatih odločal v dveh tednih.

Karamarko je pojasnil, da so se za zamenjavo Kosorjeve in Šeksa odločili zaradi poraza na decembrskih parlamentarnih volitvah, ko so slavili socialdemokrati (SDP). Predsednik HDZ-ja je prepričan, da bi morala že sama ponuditi odstop, kar bi bila moralna poteza.

"Glede na to, da gre stranka v nov zagon in se očitno konsolidira, smo odločili, da so nujne osvežitve," je povedal Karamarko in dodal, da Kosorjevo in Šeksa ne bodo statusno degradirali, ampak jima bodo ponudili vodenje nekaterih parlamentarnih odborov.

Karamarko je prepričan, da s to potezo vodstva HDZ-ja ne bodo izgubili dela poslancev, ki so privrženi Kosorjevi in Šeksu. Na nedavnih volitvah za novega predsednika HDZ-ja je sicer Šeks podprl Kosorjevo.

"Ostala bom zvesta članica"
Kosorjeva je sporočila, da bo kljub zamenjavi ostala zvesta članica stranke, vseeno pa je izrazila razočaranje nad odločitvijo vodstva stranke, saj ni pričakovala, da jo bodo zamenjali le šest mesecev potem, ko je podpisala pristopno pogodbo med Hrvaško in Evropsko unijo.

Po njenem mnenju ne gre za nikakršno osvežitev stranke, pri čemer je izpostavila Čuljakove prejšnje dolžnosti kot tudi vključitev v nekaterih članov stranke, ki so bili poraženi na lanskih volitvah.

"Preveč čevljev sem izrabila, medtem ko sem delala za HDZ, s torkovo odločitvijo pa so sporočili, da gospoda Šeksa in mene pošiljajo v ropotarnico politične zgodovine," je razočarano dejala Kosorjeva.