Za spremembe je glasovalo 82 poslancev, kar je ravno dovolj, saj je bila za sprejetje ustavnih sprememb potrebna dvotretjinska večina, torej 81 glasov poslancev. Foto: Reuters
Za spremembe je glasovalo 82 poslancev, kar je ravno dovolj, saj je bila za sprejetje ustavnih sprememb potrebna dvotretjinska večina, torej 81 glasov poslancev. Foto: Reuters
Hashim Thaci in Isa Mustafa
V prvem poskusu ustanovitve sodišča junija letos je proti spremembam ustave glasovalo tudi 13 od 35 poslancev vladajoče Demokratske stranke Kosova (DPK) zunanjega ministra Hashima Thacija. Prav od te stranke je bilo tako odvisno, ali bodo spremembe tokrat šle skozi parlament, zato je Thaci pred glasovanjem pritisnil na svoje poslance. Foto: Reuters
Kosovo bo dobilo posebno sodišče

Ustavne spremembe je že v petek soglasno sprejela vlada v Prištini in jih posredovala skupščini. Na seji je bilo v ponedeljek zvečer navzočih 88 poslancev od 120, za ustavne spremembe je glasovalo 82 poslancev, pet jih je bilo proti, eden pa se je glasovanja vzdržal. Zdaj ko so jih poslanci potrdili, lahko vlada skupščini posreduje še predlog zakonodaje o omenjenem sodišču, ki je že pripravljen.

Razprava v skupščini je bila burna. Glasna je bila predvsem opozicija, ki oblikovanju sodišča odločno nasprotuje, saj je prepričana, da bo to nepravično, selektivno in bo ogrozilo suverenost Kosova. Po njihovem mnenju bo sodišče preganjalo le pripadnike nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ne pa tudi srbskih zločinov na Kosovu. Opozicija vladi tudi očita, da je z ustanovitvijo sodišča popustila pritiskom iz tujine.

"Sami iz sebe delamo pošasti, pa nismo bili pošasti, ampak smo bili žrtve," je opozoril vodja opozicije Zavezništva za prihodnost Kosova Ramush Haradinaj. Namesto omenjenega sodišča je predlagal oblikovanje posebnega sodišča s kosovskimi, ne pa tujimi sodniki in tožilci. "Ti diplomati bodo čez šest mesecev odšli s Kosova, vaša odgovornost pa bo, da se soočite s sramoto," je še dodal.

Premier: Iskanje resnice je izziv, s katerim se moramo spopasti
Tudi poslanci koalicijskih strank so se strinjali, da sodišče ni idealna rešitev in da bo verjetno res nepravično, a so ob tem poudarili, da je to edini in nujen način, da se odpravi vsak sum o vojnih zločinih, ki naj bi jih nad srbskim prebivalstvom izvajali pripadniki OVK-ja. "Iskanje resnice o posamičnih obtožbah iz obdobja med vojno in po njej je izziv, s katerim se moramo soočiti," je povedal premier Isa Mustafa in dodal, da bi bilo veliko bolje, če bi proces potekal na Kosovu in bi bili sposobni izvesti neodvisna sojenja, a so napake v vladavini prava vplivale na to, da je mednarodna skupnost izgubila zaupanje, da bi tak proces lahko vodili na Kosovu. "In to je bistvo težave," je še dodal premier in ponovil, da je edina država, ki je odgovorna za vojne zločine na Kosovu med letoma 1998 in 1999, Srbija.

Na Kosovo pritisnila mednarodna skupnost
Priština se je znašla pod velikim pritiskom mednarodne skupnosti z ZDA in EU na čelu, da mora oblikovati posebno sodišče, ki bo preiskalo obtožbe na račun pripadnikov nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Ta pritisk se je še okrepil po poročilu Dicka Martyja v Svetu Evrope leta 2011, ki je OVK-ju očital hude vojne zločine nad Srbi in Romi, od ugrabitev do množičnih usmrtitev in trgovine z njihovimi organi.

Sodišče v Haagu bo financirala EU, prve obtožnice januarja
Novo sodišče naj bi bilo del kosovskega pravosodja, a naj bi delovalo, vsaj ko bi šlo za najbolj občutljive primere, v tujini. Kosovski mediji, ki se sklicujejo na vire pri britanskem zunanjem ministrstvu, poročajo, da naj bi bil sedež sodišča v Haagu, britanski minister za evropske zadeve David Lidington pa je sporočil, da bo sredstva za delovanje sodišče zagotovila Evropska unija.

Evropska unija je pri ustanavljanju sodišča vztrajala, da bodo morebitni obsojenci svoje kazni prestajali izven Kosova, ter da arhiv posebnega sodišča ne more biti za večno zaprt. Posebni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar je napovedal, da bodo prve obtožnice na sodišču spisane januarja prihodnje leto.

Kosovo bo dobilo posebno sodišče