Evropski voditelji so največkrat omenjali, da bi bile lahko med prvimi tarčami ruskega napada na Evropo baltske članice Nata. Foto: Reuters
Evropski voditelji so največkrat omenjali, da bi bile lahko med prvimi tarčami ruskega napada na Evropo baltske članice Nata. Foto: Reuters

Moskva opozarja, da so trditve zahodnih politikov o možnostih ruskega napada na članice zveze Nato, nesmiselne, a na zahodu opozarjajo, da je Rusija tudi zanikala priprave na napad na sosednjo Ukrajino, ki jo je nato vseeno napadla kljub večmesečnemu zanikanju pred tem.

"Situacija je očitna. Gre za poskuse demonizacije Rusije in ustvarjanja podobe sovražnika, kar se uporablja za pridobivanje dodatnega denarja od davkoplačevalcev," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov na vprašanje o zaskrbljenosti evropskih voditeljev o možnosti konflikta z Rusijo.

Ameriški predsednik Joe Biden je leta 2022 dejal, da bi neposreden spopad med Natom in Rusijo sprožil tretjo svetovno vojno. Ruski predsednik Vladimir Putin je zavrnil njegove trditve, da bo Rusija napadla severnoatlantsko zavezništvo.

Po besedah Peskova bodo ZDA poskušale pripraviti Evropo, da "plača račun" za podporo Ukrajini, za katero so zahodne države od začetka vojne namenile že približno 250 milijard dolarjev pomoči. Evropski voditelji so na izrednem vrhu v Bruslju potrdili dodatnih 50 milijard evrov makrofinančne pomoči Kijevu.

"Spremljamo," je o pogovorih voditeljev članic EU-ja dejal Peskov. "Kot razumemo, ima Kijev še naprej težave, s težavami pa se še naprej spoprijema tudi kolektivni Zahod," je še dodal. "Očitno se bo zgodil proces poskusov preložitve finančnega bremena podpore Washingtona kijevskemu režimu na ramena evropskih davkoplačevalcev," je prepričan tiskovni predstavnik Kremlja.

Sorodna novica Vseh 27 držav članic je podprlo 50 milijard evrov vreden sveženj pomoči za Ukrajino

Kijev naj bi uničil rusko korveto

Ukrajina je sporočila, da je s pomorskimi brezpilotniki v Črnem morju ob zahodni obali Krimskega polotoka uničila rusko vojaško ladjo Ivanovec.

Rusija za zdaj še ni komentirala navedb ukrajinske obveščevalne službe (GUR), ki je objavila videoposnetek, na katerem je videti več pomorskih brezpilotnikov, ki so se naloženi z eksplozivom približevali ruski korveti. Nato je videti eksplozijo, po kateri se je ruska ladja začela prevračati in potapljati.

Eden od ruskih kanalov na omrežju Telegramu, ki naj bi bil povezan z rusko vojsko, pa je sporočil, da je Ukrajina napad izvedla z devetimi brezpilotniki. "Štiri od njih so odkrili ruski mornarji. Nanje so začeli streljati," je še sporočil kanal.

Rusija si je polotok Krim in večji del teritorialnih voda v bližini priključila leta 2014. Krim in ruska črnomorska flota sta bila od začetka ruske vojne februarja 2022 pogosta tarča ukrajinskih napadov. Nazadnje je Moskva poročala, da je v sredo sestrelila 20 ukrajinskih raket nad Črnim morjem in polotokom Krim. Napad naj ne bi zahteval žrtev.