Delegati in člani kitajske vojske poslušajo govor kitajskega predsednika Hu Džintaa. Foto: EPA
Delegati in člani kitajske vojske poslušajo govor kitajskega predsednika Hu Džintaa. Foto: EPA
Trg nebeškega miru
Pred skoraj 20 leti so kitajske oblasti nad protestnike poslale tanke.

Kitajski delavci so nezadovoljni. Zaradi krize je brez dela ostalo 26 od okoli 130 milijonov delavcev-migrantov. Skrčeni trgi za kitajske igrače, obutev in elektroniko so povzročili zaprtje 670.000 majhnih in srednjevelikih podjetij na Kitajskem. Po nekaterih podatkih je nezaposlenost v državi kar 25-odstotna (po uradnih podatkih naj bi bila 4,2-odstotna). Nezadovoljni delavci protestirajo v nekoč cvetočih industrijskih mestih na jugu Kitajske. Vedno bolj jezni so tudi kitajski študenti.

Priprave na morebitne nemire potekajo
Morebitnih nemirov, še posebej zaradi bližajoče se 20. obletnice zatrtja protestov na Trgu nebeškega miru, se zaveda tudi kitajska vladajoča komunistična stranka. Predsednik Hu Džintao je vojsko pozval, naj ostane zvesta partiji, "se loti obsežnega vojaškega urjenja, poveča patruljiranje in svojo zmožnost ravnanja v izrednih razmerah". Oblasti po celi državi urijo policijske enote za morebitne izbruhe nemirov. Oblasti so odločene, da v letu, ko na prenasičen trg delavne sile prihaja sedem milijonov kitajskih diplomirancev, ne bodo dopustili ponovitve junija 1989, ko so se zaradi slabih gospodarskih razmer razočarani delavci pridružili študentom, ki so zahtevali več politične svobode, vladajoča elita pa je upor krvavo zatrla.

"Bodite pozorni na sovražne sile tako doma kot v tujini, ki uporabljajo težave, v katerih so podjetja, za infiltracijo in spodkopavanje delovne sile," je voditelje sindikatov in tamkajšnje predstavnike vlade opozorila Sun Čunlan, podpredsednica vladne Vsekitajske federacije sindikatov, piše The Independent.

Vedno večji razkorak med bogatimi in revnimi
Da bi ustvarili več delovnih mest, bi morala biti kitajska gospodarska rast 8-odstotna. Napovedi za leto 2009 so veliko nižje. Kitajska ljudska banka ocenjuje, da denar, ki ga domov pošiljajo delavci-migranti, predstavlja skoraj dve tretjini dohodkov povprečne kmečke družine. Upočasnjena gospodarska rast tako predstavlja veliko grožnjo stabilnosti v državi, kjer je razkorak v bogastvu med mestnim in podeželskim prebivalstvom že zdaj velik. Komunistična stranka se boji, da bodo številni revni kmetje svojo pravico zahtevali na ulicah.

ZDA človekove pravice potisnile ob stran
"Ob drastičnem povečanju nezaposlenosti na Kitajskem mnogi trdijo, da gre za stvar človekovih pravic. Iz krize bo sledilo veliko trpljenja," je pred obiskom na Kitajskem povedala zunanja ministrica ZDA Hillary Clinton, ki pa je po obisku dejala, da bo administracija predsednika Baracka Obame dala prednost sodelovanju s Pekingom na področju gospodarstva in podnebnih sprememb pred človekovimi pravicami.

T. V.