Plemena na območju amazonske džungle so lahka tarča rudarjev in gozdarjev na črno. Foto: Reuters
Plemena na območju amazonske džungle so lahka tarča rudarjev in gozdarjev na črno. Foto: Reuters

Za kruto dejanje naj bi bili odgovorni rudarji na črno (t. i. garimpeiros), ki prihajajo po zlato iz sosednje Brazilije, v preteklosti pa so se že spopadli z amazonskimi plemeni. Po poročanju tamkajšnjih virov, na katere se sklicujeta BBC in Guardian, je oborožena skupina v helikopterju preletela območje Visokega Ocama in naselbino Irotatheri obstreljevala s strelskim orožjem in razstrelivi.

V vasi je prebivalo okoli 80 ljudi in po besedah aktivistov naj bi napad preživeli le trije. O zadevi so bile obveščene tamkajšnje oblasti, ki so jih pozvali k takojšnji preiskavi in izgonu nezakonitih rudarjev. Pokol naj bi se sicer zgodil že pred mesecem in pol, a je zaradi odročnosti vasi javnost zanj izvedela šele zdaj.

Vas oddaljena šest dni hoda
Predstavnica javnega tožilstva je povedala, da vlada še ne more potrditi napada ali števila žrtev. Luis Shatiwe, poglavar ljudstva Yanomami, pa je za venezuelske medije povedal, da so bili trije preživeli lovci, ki so bili med napadom na lovu. Možje so slišali helikopter in strele ter povedali, da je vas pogorela, v njej pa so našli kosti in ožgana trupla. Vas je od civilizacije tako oddaljena, da so morali tisti, ki so trupla odkrili, hoditi šest dni do najbližjega naselja, da so tam lahko dogodek prijavili, je sporočila mednarodna organizacija Survival International, ki skuša zaščititi avtohtona ljudstva.

Luis Bello, odvetnik iz Puerta Ayacucha, ki zastopa plemena, je povedal, da so najnovejše navedbe zadnje v vrsti poročil o zlorabah v času, ko so se dejavnosti garimpeirosov na območju okrepile. "Poročila o napadih garimpeirosov na različne skupnosti postajajo vse pogostejša, zdaj pa slišimo tudi o rekah, zastrupljenih z živim srebrom. Vse smo prijavili oblastem, a ker smo tako oddaljeni, da se vse zelo lahko pozabi," je povedal Bello.
Vrsta zločinov
K porastu garimpeirosov naj bi prispevala kombinacija visokih cen zlata in pritisk brazilske policije na svojem ozemlju. "Poleg tega je postali tudi njihova taktika zelo izpopolnjena. Včasih so prileteli in pristajali na tajnih lokacijah, zdaj pa priletijo s helikopterji in z ogromno mašinerijo redčijo džunglo," pove Bello.

Leta 1993 so nezakoniti rudarji v t. i. "pokolu Haximu" ubili 16 pripadnikov ljudstva Yanomami, lani pa so gozdarji na črno osemletno deklico iz amazonskega plemena Gwaja-Awa privezali na drevo in živo zažgali - v opozorilo drugim avtohtonim ljudstvom, da naj zapustijo svoje ozemlje. Nekatere prijave so se v preteklosti izkazale tudi za lažne, trditve pa je zaradi odročnosti območja težko hitro preiskati in potrditi.